AKTUELNO

Danas se brakovi sve češće završavaju razvodom, ali ovo bi moglo da se promeni. Naučnici su utvrdili koje je najbolje doba za ulazak u brak i njegovu uspešnost.

Godinama se činilo da je bolje venčati se kasnije. Ipak, najsvežiji podaci istraživanja američkog Univerziteta Juta ukazuju na to da su oni koji brak sklope nakon 32. godine u većoj „opasnosti“ da će se razvesti od parova koji se venčaju u kasnim dvadesetim, prenose mediji.

Koje je onda idealno doba za ulazak u brak i najmanju šansu za razvod? Između 25. i 32. godine, a u toj računici u obzir su uzeti društveni i demografski faktori poput seksa, rase, strukture porodice, religije, seksualne prošlosti i veličine mesta u kojem osoba živi.

Foto: Pixabay.com

– Za gotovo svakoga kasne dvadesete čine se kao najbolje godine za ulazak u brak – ističe H. Volfinger, vođa istraživanja.

Nudi i objašnjenje zašto je ljudima koji se venčaju u srednjim tridesetim teže ostati u braku. Kaže da oni koji čekaju srednje 30. da bi sklopili brak možda nemaju predispozicije za brak, bilo zbog teške ličnosti ili teškoća s uspostavljanjem međuljudskih odnosa pa stoga kod njih postoji veći rizik od razvoda.

Uz to, ističe da se neke osobe u tridesetim koje bi i bile dobar bračni partner osećaju sasvim dobro i kao samci ili im odgovara da žive u vanbračnoj zajednici. Neki se toliko naviknu na samački život da ne budu dobri bračni partneri ukoliko se ikada odluče da daju šansu braku.