AKTUELNO

Iako to zvuči možda čudno, činjenica je da ljubav nije doivoljna da bi neka veza preživela. Ovim fenomenom se 40 godina bavio psiholog Džed Dajmond, koji je utvrdio da postoji pet faza ljubavi.

A veliki problemi za mnoge, počinju na trećem stepeniku.

1. Zaljubljivanje

Hormoni sreće preplave telo, partner postaje idealna osoba za život. Sve želje i nade su usmerene na njega. On nema mana jer ga gledate kroz ružičaste naočare, što je normalno u toj fazi. Partneru verujete bez ikakve sumnje, i očekujete da vam ispuni svaku želju. Upozorenja sa strane ne shvatate ozbiljno i niste oprezni.

2. Postajete par

Osećate jaču ljubav jedno prema drugom i počinjete zajednički život. Polako raste vaš uticaj na sve aspekte partnerovog života jer ste stalno zajedno. U vezi vlada sklad i veselje. Nakon nekoliko meseci ili godina možete da dobijete decu koja će dodatno ojačati vezu između vas dvoje. Osećate se voljeno, sigurno i zaštićeno. Uvereni ste da je to vaša srodna duša.

Foto: Unsplash.com

3. Razočaranje

Nade se polako urušavaju, imate utisak da vaša osećanja nepovratno nestaju. Partner postaje predvidiv i njegovo ponašanje počinje da vam ide na živce. Imate želju da napravite predah od partnera ili čak sumnjate da je on onaj pravi. U mislima počinje da buja ideja o raskidu, o besmislenosti te veze u kojoj nije ostalo ništa vredno borbe.

4. Prava, trajna ljubav

Ako ste preživeli treću fazu došli ste do toga da se borite za svoju vezu, iako ste bili sumnjičavi da li je ona prava ili nije. Tada nastupa oslobađanje uma od onoga kako ste pre zamišljali partnera i prihvatanje onoga kakav on zaista jeste. Prihvatate i razumete njegove mane. Rane polako zaceljuju i veza je opet sve bolja.

5. Znate da je to – to

Došli ste u fazu duboke, iskrene i jake ljubavne veze. Prebrodili ste teškoće i imate osećanje da ste vas dvoje toliko moćni da biste mogli i svet da promeni9te, ako poželite. Ne živite samo da biste preživeli, već uživate u zajedničkom životu.

Mnogo toga radite zajedno i to vas ispunjava pozitivnom energijom. Nadopunjavate se i imate osećaj kao da ste jedno. Sada znate da je baš taj partner vaša srodna duša s kojom ćete provesti život.

Autor: Z.L.

#Ljubav