AKTUELNO

Preventivni ginekološki pregled ima brojne prednosti i svaka seksualno aktivna žena bi trebalo da ga odradi makar jednom godišnje.

Nekada je potreba za preventivnim ginekološkim pregledom veća i tada se on preporučuje jednom u šest meseci. 

Uglavnom se češći ginekološki pregled preporučuje onima koji spadaju u rizičnu grupu za nastanak karcinoma. 

To su obično pacijenti koji u svojoj porodičnoj istoriji imaju ovakvih primera, zatim osobe koje nisu rađale kao i osobe kod kojih postoji rizični problem poput ranica, cisti, mioma i slično. 

Žene su poznate kao veoma brižne i požrtvovane, te iz tog razloga često sebe stavljaju na poslednje mesto. 

Kada je reč o preventivnim ginekološkim pregledima, situacija je slična. Veliki broj žena izbegava ili jednostavno ne odlazi redovno na preventivne ginekološke preglede. 

Foto: Unsplash.com

Ukoliko uzmemo u obzir i mentalitet naših žena, na ginekološki pregled obično se ide tek kada je problem već uveliko prisutan. 

Tada, nažalost u nekim slučajevima može biti već kasno. 

Značaj preventivnih ginekoloških pregleda jeste u ranom otkrivanju i brzom reagovanju ukoliko dođe do kritičnih problema sa reproduktivnim organima. 

Nažalost, poražavajuć je podatak da je Srbija peta po redu od Evropskih zemalja sa najvećim brojem smrtnih slučajeva uslovljenim rakom grlića materice. 

Međutim, ako se rak grlića materice otkrije u premalignoj fazi on je potpuno izlečiv. U našoj zemlji žene najčešći uzrok smrti od karcinoma jesu upravo od raka dojke i raka grlića materice. 

U Evropi i drugim razvijenim zemljama sveta gde se decenijama unazad ulagalo mnogo truda u forsiranje preventivnih ginekoloških pregleda, karcinom grlića materice je praktično iskorenjen. 

Kod nas je ipak, situacija i te kako lošija. 

Nedovoljna informisanost žena, kao i nedostatak inicijative nadležnih za promovisanjem preventivnih pregleda doveli su do znatno lošije situacije. 

U Srbiji godišnje od karcinoma grlića materice umire između 300 i 900 žena. 

Preporučeni preventivni ginekološki pregled

Poslednjih nekoliko decenija aktivno se radi na kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti žena koja prvenstveno podrazumeva jednogodišnje preventivne ginekološke preglede, kako bi se smanjio broj obolelih i umrlih od karcinoma dojke i grlića materice. 

Prvi ginekološki pregled

Prva poseta ginekologu preporučuje se ženskim osobama između 13 i 15 godina. Ovaj prvi ginekološki pregled u većini slučajeva ne obuhvata pregled karlice već podrazumeva informativni razgovor pacijentkinje sa ginekologom. 

Foto: Pixabay.com

Veoma je važno odvesti dete ovog uzrasta na ginekološki pregled kako bi ono moglo da od stručnog lica dobije sve informacije o seksualnim odnosima, polno prenosivim bolestima, kontracepciji, ranoj trudnoći i slično. 

Tinejdžerke na ovaj način imaju dobar početak i shvataju značaj ginekoloških pregleda na samom početku reproduktivnog perioda života. 

Seksualno aktivnim ženama se preporučuje da makar jednom godišnje obave preventivni ginekološki pregled. 

Njegov značaj je izuzetno veliki i tom prilikom može se sprečiti pojava ozbiljnih bolesti istanja koja se kasnije teže i duže leče. 

Naime, jednogodišnji preventivni ginekološki pregled trebalo bi da bude obaveza svake žene od adolescencije tokom čitavog životnog veka. 

Kako izgleda preventivni ginekološki pregled?

Na preventivni jednogodišnji ginekološki pregled trebalo bi da idu i žene koje nemaju nikakvih problema sa reproduktivnim organima radi provere stanja i zdravstvenog statusa. 

Na ovom pregledu rade se sve neophodne analize kako bi se uočila bilo koja nepravinost u radu reproduktivnih organa. 

Najčešće jednogodišnji kontrolni ginekološki pregled obuhvata sledeće analize i testove:

● ultrazvuk male karlice (vaginalni ili abdominalni)

● ultrazvuk dojki ( po potrebi i za dame starije od 40 godina)

● kolposkopija

● PAPA test

● manuelni ginekološki pregled 

Vaš ginekolog odlućiće na osnovu vaše anamneze i zdravstvenih problema koji testovi su vama potrebni, ali se u većini slučajeva rade svi gore navedeni testovi. 

Na preventivnom pregledu sa vašim ginekologom možete popričati i o:

● kontracepciji

● planiranju porodice

● vaginalnim infekcijama

● polno prenosivim bolestima

● menstrualnim problemima

● bolovima u karlici

● promenama u dojkama

● menopauzi

● plodnosti

● trudnoći

● porođaju

● zdravlju kostiju

Neka stanja kod žena ne moraju imati simptome na početku bolesti kao što su recimo HPV ( humani papiloma virus) ili kancer grlića materice. 

Zbog toga je značaj preventivnih pregleda izuzetno veliki. 

Ukoliko se bolest otkrije na vreme šanse za potpuno ozdravljenje su velike. 

U čemu je značaj preventivnih ginekoloških pregleda?

Već smo naglasili koji je najvažniji značaj ovih kontrolnih pregleda, a pored njega to mogu biti i sledeći značajni momenti:

● Promena kontracepcije ( vremenom se može desiti da vam prosto način kontracepcije koju ste koristili više ne odgovara. Na preventivnom pregledu imate priliku da sa svojim ginekologom otkrijete koji je to novi način koji vam može odgovarati. 

● Kao žena, tokom različitih perioda života imaćete različite potrebe koje vaš ginekolog može da prepozna i vas upozna sa njima tokom preventivnog pregleda. 

● U određenom životnom razdoblju na preventivnom ginekološkom pregledu vaš ginekolog može vam pomoći da na vreme otkrijete moguće probleme sa kostima, takozvanu osteoporozu. Ovo je veoma čest problem žena u menopauzi i nakon nje, a veoma je važno da se na vreme otkrije i drži pod kontrolom. 

Koji je značaj PAPA testa?

PAPA test je dijagnostički test koji se koristi u dijagnostici raka grlića materice i obavezan je pri preventivnom ginekološkom pregledu. Mnoge žene mogu imati rak grlića materice, a da to i ne znaju, odnosno nemaju nikakvih simptoma koji ukazuju na tako nešto. 

Zbog toga je značaj redovnog PAPA testa pri kontrolnom pregledu izuzetno veliki. 

Njime se može sa preciznošću utvriditi postojanje bilo kakve promene na grliću materice, što omogućava brzo reagovanje i adekvatno rano lečenje koje u praksi daje skoro 100% dobre rezultate. 

Kao što možemo da vidimo, značaj preventivnih ginekoloških pregleda je ogroman i bukvalno može spasiti život. 

Poliklinika Dr. Rončević nudi pregled ginekologa po specijalnoj ceni od svega 3500 dinara. 

Za zakazivanje termina ginekološkog pregleda u poliklinici Dr. Rončević pozovite broj telefona: +381 63 384 940 i već danas preduzmite nešto za kvalitetniji i zdraviji život u budućnosti.