AKTUELNO

Buve, paraziti, dlake i neprijatni mirisi – sve su to loše strane i propratne smetnje držanja ljubimaca u kući ili stanu, na koje moramo da pristanemo.

Sve ovo ume nekada da predstavlja veliki problem, naročito ako živite sa decom, ili imate više ljubimaca. U tom slučaju se ljudi nekad čak i odluče da napuste svoje mezimce.

To, je naravno, loša odluka, a malo više brige o ljubimcu i negativnim stranama njegovog držanja, može da minimalizuje mogućnosti prenošenja zaraza.

Foto: Pixabay.com

Pobrinite se za dlaku kućnog ljubimca

Psi i mačke mogu u periodu linjanja da ostavljaju dlake po celom stanu. Ovo ne samo da je ružan prizor koji može da ostane i na odeći, već nije ni zdravo. Zato je četkanje pufnastih ljubimacaveoma važno. Čak i sa rasama koje se jako malo linjaju, četkanje je neophodno.

Četkanjem ćete pokupiti višak dlaka, koje bi svakako opale. Ovom metodom izbegavate njihovo skupljanje rukama, ili usisavanje, što može zapušiti cev usisivača.

Usisavanje je takođe neizbežno. Važno je da imate pri ruci snažan usisivač sa posebnim nastavkom za dlake koji će ih efikasno skupljati sa tepiha, garderobe ili nameštaja. Gumene četke za tepihe i lepljivi valjak su takođe korisni.

Redovno čistite mesta na kojima boravi

Bilo da se radi o akvarijumu, kavezu, terarijumu ili jastuku na kome vaš ljubimac boravi, neophodno je, radi vašeg zdravlja, da ova mesta održavate čistim. Kavezi za papagaja, ako se neredovno održavaju, mogu širiti veoma neprijatne mirise. Njihova hrana može biti prosuta svuda oko kaveza, a nakupljene bakterije i klice mogu ugroziti zdravlje vaše ptičice.

Ukoliko posedujete mačku, uz koju obavezno ide kutija sa posipom, ona takođe zahteva svakodnevno čišćenje. Sirće je idealno sredstvo za čišćenje, jer ima svojstvo da rastvara urin i neutrališe neprijatne mirise.

Nabavite osveživač

Uz osveživače vazduha ćate biti 100 posto sigurni da se neprijatni miris ljubimca neće osećati u vašem domu. Ovde je važno da nabavite proizvod koji neće narušiti zdravlje vašeg ljubimca.

Autor: Z.L.

#kućni ljubimci