AKTUELNO

Svaka veza ima svoje izazove, ali to ne znači da bi neko u tom odnosu trebalo da se oseća kao u živom pesku.

Prekid veze je stresan, naročito ako je sve izgledalo kao u bajci - ali kada primetite da vaša veza polako bledi i osećate da više niste srećni, morate priznati sami sebi da je vreme za raskid. A, to definitivno nije lako.

Svaka veza ima svoje izazove, ali to ne znači da bi neko u tom odnosu trebalo da se oseća kao u živom pesku. Ukoliko imate osećaj da u vezi gubite svoje "ja", a ne vidite izlaz, onda će vam saveti psihologa dobro doći.

- Ako se zbog partnera osećate nemoćno i ne znate kako da izađete iz odnosa, trebalo bi da se obratite osobama od poverenja i zatražite savet - savetuje psiholog Britani Džonson.

Kako kaže, prvo treba da porazgovarate sami sa sobom i jasno odredite šta je to zbog čega se više ne vidite u tom odnosu. Važno je da ne krivite sebe zbog toga, već da priznate sebi šta je uzrok vašeg osećaja.

- Iako postoje opipljive i uočljive prepreke koje mogu da spreče osobu da okonča odnos, ipak je najveća prepreka ograničenje koje postavljamo sami sebi - objašnjava psiholog.

Ona kaže da ta prepreka pravi iskrivljenu verziju ljubavnog odnosa i čak može da se desi da stvorimo osećaj krivice i zbog njega ostanemo u toksičnom odnosu.

Bez obzira na okolnosti, Džonson veruje da osoba uvek može da pronađe izlaz, ali da je potrebno vreme, planiranje i istrajnost.

1. Razmišljajte o svojim osećanjima

- Važno je dobro razmisliti o vašem stilu privrženosti prema partneru kako biste napustili vezu u kojoj se osećate zaglavljeno - kaže Britani Džonson.

Stilovi privrženosti su način na koji stvarate veze s drugim ljudima. Neki ljudi imaju anksiozni stil privrženosti, što znači da u odnosu ostaju zbog sigurnosti. Stilovi privrženosti formiraju se u toku detinjstva i veoma su povezani s načinom na koji ste odrasli.


- Prvi korak je prihvatanje činjenice da se stvari mogu promeniti i da ćete ponovo imati osećaj ispunjenosti. Ovo je svima najteži korak, ali kada njega napravite, svi ostali će doći sami od sebe i znaćete šta treba da radite - objašnjava Džonson.

2. Napravite plan

Psiholog tvrdi da će vam raskid veze biti manje stresan, ako sve što osećate stavite na papir. Sve što treba da uradite je da napišete sve ono što vas muči u tom odnosu i na taj način "izbacite" negativne emocije iz sebe.

- Taj postupak će vam olakšati raskid jer ćete se već pripremiti na ono što dolazi posle - kaže psiholog Britani Džonson.

poruka, hemijska olovka, pismo, ilustracija
Foto: Pixabay

3. Okupite prave ljude oko sebe

Svaka osoba kada joj se nešto lepo ili ružno desi posegne za telefonom da pozove najboljeg prijatelja, jer od njega uvek očekujemo podršku i ljubav. Isto važi i za situaciju kada želite da okončate ljubavni odnos.

Psiholog objašnjava da društvo ima veliki uticaj na nas i da se može dogoditi da oni tu vezu vide kao savršenu i da im raskid nije opcija.

- Uvek se pojavi ta jedna osoba koja će reći: "Ali on je baš dobar, voli te, nećeš boljeg naći", a to vam nikako ne treba. Stoga je važno da pričate sa osobama koje su pune razumevanja i koje će vam dati svu potrebnu podršku - savetuje psiholog Britani Džonson.

Ona naglašava da u takvim situacijama nema mesta za pametovanje i osuđivanje, jer je vaša sreća na prvom mestu.

- Ukoliko neka osoba počne da vam priča kako je ta veza dobra za vas, odmah je zaustavite i recite da vi najbolje znate šta osećate. Morate da budete sebi na prvom mestu, i da svoja osećanja i mentalno zdravlje stavite ispred svega - zaključuje psiholog.

Autor: