AKTUELNO

Zamagljena stakla mogu stvoriti velike probleme, jer zbog povećane vlage mogu propasti ram prozora i zid

Hladni dani su stigli, a sa njima i veća mogućnost da se stakla kod kuće zamagle. Kao deca smo svi obožavali zamagljena stakla, jer smo prstom crtali po njima, ali su, sa druge strane mame muku mučile sa mrljama i vlagom koja je posle toga ostajala.

Što je vazduh topliji, u stanju je da apsorbuje veću količinu vlage. Upravo zato se na staklima javlja kondenzacija, jer u dodiru sa staklom koje je hladno, vazduh hladi, više ne može da zadrži vlagu u sebi, pa se ona u vidu kondenzacije hvata po staklima.

Zamagljena stakla mogu stvoriti velike probleme, jer zbog povećane vlage mogu propasti ram prozora i zid.

Srećom, postoje trikovi koji će vam pomoći da sprečite stvaranje kondezacije na prozorima, a ovo su četiri najbolja:

1. Sušite veš napolju

Ris protiv bebe aligatora: Mališa je pružio isuviše hrabar otpor
Sušenje veša u domu značajno povećava količinu vodene pare u vazduhu. Ukoliko nemate uslove da sušite veš napolju, luftirajte prostoriju koju koristite za tu namenu.

2. Provetravajte prostorije

Ukoliko se prostorija provetrava desetak minuta u toku dana, dolazi do razmene spoljnjeg i unutrašnjeg vazduha. Topao i vlažan vazduh će izaći iz prostorije, a ući će hladan i suv.

Luftiranjem dobijate i kvalitetniji, suv vazduh, koji ne izaziva respiratorne probleme, infekcije i astmu, kao što to čini vlažni.

3. Rasporedite sobne biljke

Sobne biljke u jednom delu kuće ili u sobi mogu povećati količinu vlage. Najbolje bi bilo da ih ne držite sve zajedno u jednoj prostoriji već da ih rasporedite.

4. Pozicionirajte radijatore, peći i druga grejna tela

Obezbedite kontinuiran protok toplog vazduha preko stakla prozora, pozicionirajući radijatore neposredno ispod prozora.

Autor: