Jetra, ali i celo telo, najbolje se čiste pomoću cvekle.
Jesen je pravo vreme da sebi napravite svež sok od cvekle kojim ćete očistiti celo telo. Kada pijete sok od cvekle, sa njim unosite u organizam važne nutrijente i antioksidanse.
Zahvaljujući bogatstvu vitamina C i gvožđa, cvekla pomaže stvaranju hemoglobina u krvi, stoga je odličan prirodni lek za anemiju.
Unosom ovog soka ćete takođe opskrbiti organizam s više minerala kalijuma nego da koristite samo svež koren u komadu.
To je najbolje prirodno sredstvo za detoks organizma koje daje snažan potsticaj radu svih organa.
Sveži sokovi od povrća, poput cvekle, odlični su i za osobe s oslabljenom funkcijom jetre, jer njihovom konzumacijom mogu lakše i brže apsorbovati hranjive supstance u probavni sistem.
Od davnina je poznato da cvekla odlično čisti krv.
Zahvaljujući sastojku glutationu, ovo povrće pod stičeeliminaciju otpadnih tvari, toksina, čak i teških metala iz tela.
Upravo je glutation ključan sastojak koji učestvuje u detoksu jetre i probavnih organa.
Dobrobiti soka od cvekle:
doprinosi regulaciji krvnog pritiska
puni telo antioksidansima i nutrijentima
uravnotežuje razine šećera u krvi
čisti krv i leči anemiju
deluje antioksidativno i protuupalno
poboljšava izgled kože (zahvaljujući detoks svojstvima)
podiže nivo energije
povećava snagu i izdržljivost
poboljšava probavu
podstiče eliminaciju toksina putem urina
štiti zdravlje jetre
Sok od cvekle za detoks – recept
Ovaj sok najbolje je pripremiti u sokovniku, ali može vam poslužiti i blender malo jače snage.
Za pripremu soka uvek tražite svežu i čvrstu cveklu, s neoštećenom korom.
Sok je najbolje popiti ujutro natašte. Možete ga konzumirati na dnevnom nivou sve dok ne osetite poboljšanje.
Sastojci:
pola kilograma sveže cvekle, oprane
1 veći krastavac, po želji
1 jabuka
svežanj peršuna
1 limun
komadić svežeg đumbira
Priprema:
1. Operite sve sastojke i isecite ih na manje komade kako bi stali u vaš sokovnik. Limun i đumbir ogulite.
2. Stavite malo-pomalo sastojke u sokovnik dok ne napravite sok.
3. Sok je najbolje popiti odmah ili u roku od 48 sati. Ako ćete ga konzumirati kasnije, prelijte ga u posudu s čvrstim poklopcem i stavite u frižider.