AKTUELNO

Važno je znati!

Dolazak hladnih dana donosi gotovo neizbežne nazebe, prehlade, infekcije disajnih puteva i druga oboljenja. Kretanje u javnom prevozu, u vrtićima i školama, na sportskim, zabavnim i kulturnim manifestacijama, donosi veliki rizik od pojave prehlade i gripa. Grip izaziva neprijatne osećaje i bolove u grlu i nosu, kao i uporni kašalj i šlajm koji ometaju san i svakodnevne aktivnosti.

Kada se uporan i dugotrajan šlajm nastani u disajnim putevima, lepi se i teško je izbaciti ga. Šlajm se javlja, najčešće kao posledica nepreležanog gripa, bronhitisa, hronične opstruktivne bolesti pluća,kao i upale pluća. Simptomi koji dominiraju su kašalj, zviždanje, zapušenost u grudima i blago povišena telesna temperatura. Ovo naročito uznemirava svaku osobu i remeti je u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Pušači takođe nisu pošteđeni svakodnevnog šlajma i kašlja. Epitel u njihovim plućima je paralisan, pa ne funkcioniše kako treba. Zato se za odlepljivanje sekreta iz traheja i bronhija preporučuje dovoljna količina tečnosti i mukolitik koji razaže taj gusti sekret.

Pčele od smole proizvode propolis, koji oblaže košnicu, unutar koje se ne razvija nijedna infekcija uprkos veoma visokim temperaturama i štetnoj okolini i na taj način brane svoje stanište od štetnih uticaja. Propolis poseduje širok spektar aktivnosti protiv bakterija, virusa i gljivica. Propolis sprečava pojavu novih infekcija. U studijama je pokazano da nije svaki propolis isti i da je bitna količina polifenola koji određuju antimikrobnu aktivnost. Što je više polifenola, to je propolis efikasniji.

Foto: Unsplash.com

Jedan od naispitivanijih i klinički dokazanih mukolitika je N-acetilcistein koji pomaže u izbacivanju sekreta iz disajnih puteva.

Za takva stanja, kod osoba kojima šlajm remeti svakodnevni kvalitet života, preporučuje se primena kombinovanog prečišćenog propolisa, bez alergena, sa visokim procentom polifenola i N-acetilcisteina koji brzo i direktno razlaže sekret, olakšava disanje i doprinosi smanjenju zapušenosti u grudima. Pomaže u sprečavanju širenja bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija.

Autor: promo