AKTUELNO

Evo rešenja!

Kašalj je nevoljna refleksna odbrambena reakcija našeg organizma na nadražaj koji se javlja u ždrelu,dušniku ili plućima. Taj nadražaj može biti neka strana čestica, šlajm, uzrokovan od strane bakterije ilivirusa.

Upravo se vrlo često kao simptom virusnih infekcija javlja suv, nadražajni kašalj. Ovaj vid kašlja jeveoma dosadan i iscrpljujuć i narušava kvalitet života. Naroičito ukoliko se pojačava tokom noći, štoje čest slučaj, kada izostanak sna dodatno iscrpljuje organizam. Važno je da imamo na umu da suvirusne infekcije uglavnom kraćeg toka, do nekih sedam dana. Tada se ostali simptomi povlače, alisam kašalj može da traje i čak i do dva meseca, što je složićemo se prilično dug period.

Šta možemo da uradimo da ublažimo suv kašalj?

Iako virisna infekcija prolazi, njen uticaj na sluzokožu traje duže, odnosno ostaje iritirana, i to je tošto uzrokuje nadražaj na kašalj u dužem periodu. Imajući ovo u vidu svaka terapija usmerena nakašalj mora da utiče na ovu iritaciju, odnosno da je smanji jer ona sprečava zaceljenje samesluzokože.

Po najnovijim britanskim preporukama, za smirivanje kašlja isključivo se preporučuju prirodniproizvodi, nikako antibiotici, je su virusi uzročnici. Prvi izbor za smirivanje kašlja je med. S obzirom daje med gusta tečnost, ima sposobnost da umanji upalu i obloži sluzokožu tj. doprinosi smanjenjuintenziteta i učestalosti kašlja. Ako nemate mogućnost da uzimate sam med, gledajte da u apotecisvakako potražite proizvod koji sadrži med u sebi.

Pored meda, postoje i drugi prirodni proizvodi biljni proizvodi kao što je recimo i beli slez. Koren i listbelog sleza sadrži sluz koja oblaže sluzokožu i na taj način smanjuje iritaciju i pomaže u obnovisluznice.

Foto: Unsplash.com/Promo/Pitaj lekara

Korisni saveti u vezi tretiranja suvog kašlja

Tokom suvog kašlja neophodno je piti češće tople napitke, koji takođe smiruju nadraženu sluzokožu.Pored čajeva vrlo česta preporuka su i lozenge, pastile odnosno tablete koje se sisaju i polakootapaju u ustima. One svojim sporim otapanjem takođe imaju uticaj na oblaganje sluzokože ždrela ismirivanje kašlja. U tom slučaju najbolje da u apotekama potražite pastile koje sadrže propolis, cinki vitamin C jer smo na samom početku naveli da je suvi kašalj posledica uglavnom virusnih infekcija. Propolis je prirodni antimikrobik, odnosno snažno pomaže eliminaciju virusa i bakterija. Takođepropolis deluje i protivupalno što je korisno zbog smirivanja upale sluznice.

Foto: Unsplash.com/Promo/Pitaj lekara

Vodite računa da nakon primene preparata koje oblažu sluzokožu barem pola sata do sat ne pijeteneku tečnost koja bi mogla da spere sluz sa sluznice. Onda će se izgubiti sam efekat tih preparata.

Svakako kod terapije suvog kašlja moramo imati u vidu da u svakom trenutku može preći uproduktivan, odnosno da se javi šlajm koji je neophodno izbaciti. Čim primetimo šlajm jako je bitnoda pređemo na preparate koji pomažu izbacivanje tog sekreta, jer svako duže zadržavanje sekretamože da izazove dodatnu upalu!

Autor: M.M.