AKTUELNO

Stalne svađe oko novca nisu nešto što bilo ko želi u svojoj vezi ili braku. Ipak, novac je možda i najčešći razlog oko kojeg se svađaju bračni parovi, a problemi oko novca neretko dovode do razvoda.

Svađe oko novca i kućnog budžeta dolaze u svim veličinama i oblicima. Možda kasnite s plaćanjem kredita, možda je neko od vas obavio kupovinu koja stvarno nije bila potrebna, možda ste zaboravili platiti deo režija i računi su se nagomilali..

Foto: Pixabay.com

Bez obzira na to koji je razlog financijske svađe, posledice su gubitak poverenja, mira, zdrave komunikacije, zabave...

S vremenom mnogim parovima svađe oko financija više nisu tek mala prepreka na putu, nego veliki zastoj koji počinje uticati na sve aspekte zajedničkog života pa i na zdravlje.

1. Prepoznajte i uvažite međusobne razlike

Biti drugačiji nije loše. Zapravo, različitosti su dobre, ali bitno je i da smo ih svesni. Kada je u pitanju novac, među nama žive štediše, rasipnici, umereni potrošači.

Za početak je bitno znati kakav je vaš partner. Na taj način moći ćete održavati ravnotežu u razgovoru o novcu i zaista slušati vašeg partnera i uvažavati što vam govori. Jer ne mora značiti da je vaš stav o novcu jedini ispravan. Zato prvo pažljivo saslušajte, a onda iznosite svoje argumente.

2. Jednom mesečno ozbiljno razgovarajte o budžetu

Jednom mesečno kada vam legnu sva primanja sednite za sto i raspravite o svemu što morate platiti i što planirate kupiti.

Sastavite svoj mali proračun. Možda će se nekad dogoditi promene, ali nije ni to loše. Bitno je da postavite određene finansijske ciljeve svaki mesec i pokušate ih se držati koliko god je to moguće.

3. Izbegavajte divlja preterivanja

Dve najopasnije reči u svađama uopšteno su "uvek" i "nikad". Lako je izgovoriti rečenice poput "ti uvek radiš to" ili "ti nikad ne radiš ovo", ali takve su optužbe najčešće temeljene na emocijama, a ne na stvarnosti.

Nemojte upasti u tu zamku i kada razgovarate o novcu pokušajte izostaviti preterivanje.

4. Ako ga imate, dug napadnite zajedno

Dugovi su uzrok svađa, a najbolja usluga koju možete napraviti za sebe kao par je da ih počnete rešavati zajedno, ako ih imate, naravno.

Izlaskom iz dugova ćete ukloniti velik deo stresa iz vaše veze ili braka. I imajte na umu da vraćanje duga znači neke kratkoročne žrtve za dugoročno dobro.

5. Ne bojte se kompromisa

Kompromis je ponekad ključan za prekid svađa oko novca. Iako ne želite ugroziti svoj integritet ili uništiti finansijski plan, kompromis može biti sjajna opcija.

Brak/veza se ionako sastoji od davanja i uzimanja pa ostavite prostor i za malo promena u planovima koje ste strogo zacrtali.

6. Ne zaboravite šta vas je spojilo

Zajedno ste završili zbog puno razloga, ali novac ne bi trebao biti jedan od njih. Zato nemojte dopustiti da sukobi oko novca izbrišu sve što ste postigli zajedno ili da poremete vaše snove za budućnost.

Svaku finansijsku raspravu počnite s ciljem da je i završite kako ne bi dugoročno naručila vaš odnos.

Autor: Z.L.