AKTUELNO

Ako često imate noćne more, ne brinite, niste jedini.

Prema studiji iz 2010. objavljenoj u magazinu Sleep, 5,1% opšte populacije ima barem jednu noćnu moru nedeljno. Iako svi znamo da je noćna mora strašna, jeste li se ikada zapitali šta je zapravo noćna mora?

Kako su definisali stručnjaci iz klinike Mayo, „noćna mora je uznemirujući san povezan s negativnim osećanjima, poput anksioznosti ili straha koji nas bude.“ Češće su kod dece, ali se mogu dogoditi i kod odraslih, a obično se javljaju u drugoj polovini noći dok se nalazimo u delu sna s ubrzanim pokretima očiju (REM fazi).

Glavna razlika između noćne more i lošeg sna je u tome što će nas uznemirenje uzrokovano noćnom morom obično podstaći da se probudimo. Dok neuronaučnici još uvek raspravljaju o tome šta uzrokuje noćne more, postoje utemeljeni dokazi da su uzroci hronični stres ili osećaj teskobe, problemi s mentalnim zdravljem, nedostatak sna, određene vrste lekova i odvikavanje od lekova.

Šta istraživači znaju o povezanosti hrane i noćnih mora?

Studija objavljena u časopisu Journal of Clinical Sleep Medicine zaključila je da je uzimanje hrane pre spavanja povezano s negativnim efektima na san kod zdravih odraslih osoba. Ako ste osoba koja je sklona kasnim večerama ili ponoćnim zalogajima, morate znati koju vrstu hrane bi trebalo da izbegavate.

Na osnovu studije objavljene u znanstvenom časopisu Frontiers in Psychology 396 studenata preddiplomskih studija, mlečne proizvode je najčešće povezalo s uznemirujućim snovima. Takođe, i začinjenu hranu izdvojili su učesnici koji su imali noćne more.

Međutim, potrebno je još istraživanja kako bi se sa sigurnošću zaključilo mogu li mlečni proizvodi, začinjena hrana ili druge vrste hrane uticati na snove. Ako osetite glad pre spavanja, zdravstveni stručnjaci uopšteno upozoravaju da jedenje slane brze hrane ili slatkiša nije najbolja ideja. Odaberite hranu bogatu hranjivim materijama, poput orašastih plodova, bobičastog voća ili malo tamne čokolade kako bi utažili glad. Manje je verovatno da će negativno uticati na vaš metabolizam i poremetiti obrasce spavanja, piše miss7.24sata.hr.

#Hrana