AKTUELNO

Zavisnost od šećera je jedan od najčešćih problema današnjice. Usled mnogobrojnog izbora grickalica, slatkiša, sokova i tome sličnog, ljudi nesvesno postanu zavisni od što većeg unosa šećera.

Međutim, ukoliko želite da napravite neku promenu za svoje zdravlje, smanjenje unosa šećera bi bio dobar način kako da počnete.

- Prosečan čovek iz zemalja zapadnog sveta za godinu pojede između 60 i 70 kilograma rafinisanog šećera, a tokom života oko pet tona! Rezultati prikupljeni testiranjem na životinjama pokazuju da nakon unosa velikih količina šećera dolazi do promena u mozgu koje su vrlo slične onima koje se javljaju nakon konzumiranja narkotika - kaže nutricionistkinja Nataša Đukić i otkriva na koji način možete da se oslobodite zavisnosti od šećera:

Foto: Unsplash.com

Jak i dobar doručak

Pobrinite se da vaš doručak sadrži dobre masti i proteine, da ne bi bilo padanja šećera u toku dana. Cimet je naročito pogodan uz doručak, sa baznim žitaricama ili u šolji bademovog mleka. On reguliše i šećer i holesterol u krvi i deluje antivirusno. Ne ulećite u prvu prodavnicu kad vam "padne" šećer i ne kupujte prvo što dohvatite, već uvek držite pri ruci neku zdravu užinu.

Spavajte dovoljno

Istraživanja su pokazala da pravilan san smanjuje potrebe organizma za šećerom i neutrališe rad hormona koji izazivaju apetit.

Vežbajte i hidrirajte se

Svako ko se bavi vežbanjem zna koliko je zapravo smanjena potreba za šećerom posle treninga i koliko je nivo insulina stabilan. Dehidriranost može izazvati potrebu za šećerom i ugljenim hidratima. Telu tada nedostaju minerali i nutrijenti i ono će očajnički tražiti da ih nadoknadi na bilo koji način.

Pazite šta pijete

Svi znamo da jedna limenka gaziranog pića sadrži količinu preporučenog šećera za ceo dan, ali jeste li pogledali etiketu na svom omiljenom energetskom napitku? Šećer je obično drugi glavni sastojak, a mnogi sadrže više šećera nego gazirana pića.

Šta smemo da jedemo?

Umesto slatkiša i slatkih napitaka, bolje birajte voće, povrće ili integralne žitarice. Iako i oni imaju šećer - jabuka može imati oko 20 grama šećera, banana 14 grama, a slatki krompir oko 7 grama, oni imaju nešto što slatkiši nemaju: vredna vlakna koja mogu da utole osećaj gladi i podstaknu telo da upija šećer iz voća. Voće i povrće takođe daju vredne nutrijente poput vitamina, minerala i drugih hranljivih materija umesto kalorija.

Postoje i druge zamene uz pomoću kojih možete smanjiti šećer. Umesto gotovih preliva za salatu, koristite maslinovo ulje, crveno vinsko sirće, italijanske začine i beli luk.

Autor: Z.L.