AKTUELNO

Gotovo svaka žena na ovom svetu pamti trenutak kada je primetila svoju prvu sedu vlas kose. Imati sede je genetski proces kroz koji ćemo svi pre ili kasnije proći, a ovaj tekst nije tu da vas navede na to da svoje sede morate prikrivati, farbati ili pokušati da "iskorenite".

Mada, hrana koju vam predstavljamo ima i drugih benefita sem usporenja dolaska sedih! Bilo kako bilo, ako vam u genima stoji sedenje kose u ranijim godinama, a vi želite da ovaj proces usporite koliko god je moguće, otkrivamo vam koje vam to namirnice u tome mogu pomoći i zašto.

Za početak, zašto tačno sedimo?

Svaka vlas naše kose u sebi sadrži pigmente koji se zovu melanociti. Oni određuju našu boju kose, a melanociti su ti koji u našem organizmu "komuniciraju" sa melaninom i time direktno utiču na proizvodnju keratina - od kojeg je kosa sačinjena.

Kako starimo, tako se ćelije koje proizvode keratin smanjuju, a zajedno sa njima odlazi i melanin. Kada sedimo, mi ne gubimo melanocite, ali oni postaju manje aktivni što rezultuje manjim brojem vlasi kose sa pigmentom. Ali, hranljivi sastojci mogu učniti melanocite i ćelije koje proizvode keratin aktivnim duže vreme!

Foto: Pixabay.com

Crne semenke susama

Semenke crnog susama u sebi sadrže veliku količinu vitamina B, kao i puno masti, proteina i minerala. Među mineralima koji se nalaze u semenkama crnog susama možda je najznačajniji bakar – koji ne samo što će uticati na umanjenje sedih vlasi, već će i vašu kosu učiniti mekom i zdravom, a dlaku punijom.

Crne semenke susama u sebi sadrže više hranljivih materija od onih klasičnih na koje smo navikli, te biste ih definitivno mogli zameniti u svojoj svakodnevnoj kulinarskoj praksi.

Batat

Ukoliko do sada niste probali batat, takozvani "slatki krompir", ne znate šta propuštate! Batat je izuzetnog ukusa, a uz to je prepun vitamina kao što su vitamin A, B6, C, D i E, a u sebi takođe sadrži gvožđe, cink, bakar, kalijum, magnezijum, nijacin i kalcijum. Impresivno, zar ne?

Takođe, važno je da znate da se velika količina ovih nutritijenata nalazi u batatovoj kori i zato je nemojte odbaciti! Ona može da se jede i pripremi tako da bude krckava i ukusna – a uz to je izuzetno zdrava. Batat usporava proces sedenja, ali takođe povoljno utiče na rast vaše kose!

Avokado

Magična biljka, avokado. Maska za kosu od avokada savršena je za negu svih tipova kose, a nakon nje kosa će vam biti sjajna, a teme zdravo - što utiče i na rast nove kose. Avokado je bogat omega kiselinama i bakrom, a bakar povoljno utiče na funkcionisanje melanocita.

Sastojke koje u sebi sadrži avokado u razlčitim količinama imaju i namirnice kao što su ostrige, bademi, crna čokolada i losos. Sve pomenute namirnice u sebi imaju i vitamine D i E, koji utiču na zdrav izgled vaše kose i usporenje procesa sedenja.

Kurkuma

Kurkuma u sebi sadrži kurkumin (po kojem je dobila ime), a ovaj posebni sastojak je moćan antioksidans koji utiče na oksidativni stres - koji je razlog preranog starenja. A starenje sa sobom donosi sede vlasi. Stres zapravo daleko više utiče na naš organizam nego što smo toga ponekad svesni, i zato bi trebalo da se pored konzumiranja kurkume posvetite umanjenu stresa i stresnih situacija u svom svakodnevnom životu.

Alge

Znamo, ne zvuči baš sjajno. Ali, alge u sebi sadrže gvožđe, proteine, B vitamine i minerale – i izuzetno su dobre za celokupno zdravlje vaše kose i vašeg tela. Možete ih grickati, jesti u okviru ramen supe ili pak usitniti i ubaciti u jutarnji smuti.

Autor: Z.L.

#Seda kosa