AKTUELNO

Kada je iznenadno lupanje i preskakanje srca znak upozorenja da vam je zdravlje ugroženo?

Svako od nas je makar jednom u životu osetio kako mu srce iznenada ubrzano "bije". Ovo stanje obično prođe vrlo brzo, a da li je razlog za paniku?

Poremećaji srčanog ritma obično izazivaju paniku kod obolelog i jedan su od najčešćih razloga javljanja lekaru. Tegobe mogu da se jave iznenada, dok mirujemo, pa čak i kada spavamo dešava se da nas ubrzano lupanje probudi iz sna. Pojačanom treperenju obično prethodi trenutak kada se čini kao da srce zastane na trenutak, da bi otkucaji počeli da se ubrzavaju, a ponekad se javlja i preskakanje.

Poremećaji srčanog ritma mogu da budu bezopasni, ali mogu biti i vrlo ozbiljni, čak i preteći po život. Zašto dolazi do ove pojave i da li treba da brinemo zbog nje?

- Ubrzan rad srca koji nije povezan sa stresom, intenzivnim uzbuđenjem, fizičkim naporom itd, naziva se patološka tahikardija. Ovo stanje je povezano sa oboljenjima štitne i nadbubrežnih žlezda, anemijom i oštećenjem srčanog mišića. Komplikacije ovakve tahikardije mogu biti fatalne, može čak doći do moždanog udara - objasnila je doktorka Tatjana Šapovalenko.

Doktorka napominje i da je važno prepoznati simptome i pravovremeno uvesti terapiju.

Kod tahikardije, pored iznenadnog i jakog lupanja srca, mogući su i sledeći simptomi koje, ako ih primetite, obavezno se obratite se lekaru:

- bol u grudima,

- gušenje i nedostatak vazduha,

- brzo umaranje,

- iznenadna slabost,

- vrtoglavica ili nesvestica,

- pritisak u vratu i glavi,

- kratak dah,

- nizak krvni pritisak.

#Bolest

#srce

#tahikardija