AKTUELNO

Ako ste spremni da se odreknete automobila i taksija, ovi gradovi su prava poslastica za vas.

Verovatno će se većina zapitati "čemu šetnja, brže ću taksijem?", ali verujte nam, ne postoji bolji način za istraživanje i upoznavanje sa jednim gradom od šetnje.

Na taj način ćete uspeti da otkrijete svaki kutak i pedalj jednog mesta i možda ćete baš tako pronaći neki šarmantni local ili butik.

Minhen

Foto: Pexels.com

Predivne i tipične bavarske scene ćete pronaći gde god da se okrenete u pešačkom centru ovog grada. Jedan od najvećih parkova u Evropi se nalazi baš u ovom gradu i savetujemo vam da to bude obavezni deo vase posete. Tu je i Engleska bašta gde možete otkriti idilična jezera, istorijske specijalitete, pivske bašte, pa čak i japansku čajdžinicu. Malo dalje od ove urbane oaze, nalazi se raj za kupoholičare, okružen ornamentnim zgradama, u društvu Frojenkriše katedrale.

Kjoto

Foto: Pixabay.com

Sam po sebi, Kjoto predstavlja fascinantnu mešavinu istorije i modernizma, a poznat je po svojim hramovima, ceremonijama ispijanja čaja i cvetnim aranžmanima. Pored istraživanja grada peške, možete koristiti i gradski prevoz, jer se mnoge znamenitosti susreću na njihovim putanjama. Šetnja oko Kiyomizu-dera hrama je posebno interesantna aktivnost.

Helsinki

Foto: Pixabay.com

Ovaj grad je poznat po svojoj posvećenosti prema kreiranju pešačkih zona i smanjenu šetnih emisija koje potiču od automobila. Prošetajte ovim gradom i upijte svaku kapljicu skandinavske energije, njihove estetike i besprekornog finskog nasleđa.

Bordo

Foto: Pixabay.com

Prošetajte kroz ulice načičkane neoklasičnim građevinama, pešačkim bulevarima i trgovima sa velelepnim fontanama, i možda ćete moći da osetite ležernu atmosferu ovog grada. Ako posetite Place de la Bourse, moći ćete da vidite najveći reflektivni bazen sveta. Takođe, biciklizam je veoma razvijen u ovom gradu.

Pročitajte još: LETUJETE U GRČKOJ? Onda ovih SEDAM STVARI nikako ne smete da radite dok ste tamo!

Firenca

Foto: Pixabay.com

Šetnja je definitivno najbolji način da iskusite italijanski način života – posebno ako se završi šoljicom espresa ili posetom magičnim Boboli baštama, koje se nalaze nadomak mosta Ponte Vecchio. Kaldrmisane ulice doprinose šarmu ovog grada, a brojne su pešačke zone, što znači da vam ništa neće ometati vašu savršenu šetnju.

Njujork

Foto: Pixabay.com

Teško ćete se izgubiti u Njujorku, koliko god da lutate okolo. Prošetajte Menhetnom i otkrijte sve njegove šarmantne delove, od Sohoa do Male Italije i začinite celo iskustvo posetom Central Parku.

Pert

Foto: Pixabay.com

Istržite stare ulice, predivnu arhitekturu i zelene oaze, samostalno ili sa vodičem. Pert je grad u kom postoji sjajna kulturna scena, koju ćete najbolje upoznati šetajući njegovim ulicama.

Vankuver

Foto: Pixabay.com

Pročitajte još: Sedam razloga zašto izabrati hostel

Pravo je zadovoljstvo šetati ovim gradom, koji predstavlja kombinaciju očaravajuće prirodne lepote i raznolike culture. Promenada pored obale False Creeka, koja vodi do Granville ostrva, kao i šetnja kroz Ambleside park su nešto što vam provereno možemo preporučiti.

San Francisko

Foto: Pixabay.com

Ličnost ovog grada možete upiti samo ako prošetate kroz njegove eklektične delove. Za najbolje i iznenađujuće prirodno okruženje, zaputite se do neke šume u okolini grada. Obavezno prošetajte preko čuvenog Golden Gejt mosta i siđite do Pier 39, kako biste se počastili vrhunskim sladoledom.

Montevideo

Foto: Wikipedia

Prestonica Urugvaja je ogromna, ali je iznenađujuće prijateljski nastrojena za šetnju. Ima vibraciju mora, koja je jednostavno opuštena, ali živahna, eklektična i bogata kulturom. Prošetajte do Ramble, kako biste videli najbolji zalazak sunca, a usput obiđite brojne trgove, uživajte u pogledu na kolonijalnu arhitekturu, art deko detalje i betonske tornjeve iz sedamdesetih godina.

#Grad

#Šetnja

'