AKTUELNO

Kada je reč o grickalicama, posebno onim koje se koriste uz film i odmor, većina bi rekla da su potpuno nezdrave i da ih treba izbaciti iz svakodnevne ishrane. Međutim, to nije slučaj i sa kokicama.

Kokice su jedna od najzdravijih grickalica koje možete uzeti, piše The Healthy. Pune su vlakana, imaju više antioksidansa od nekih vrsta povrća i voća, a mogu pomoći čak i u borbi s rakom.

Savršena zdrava grickalica

Ako se odlučite za kokice bez masnoće, a ne one s maslacem koje dobijete u kinu i ne one iz mikrovalne pećnice, bit će zadovoljni saznanjem da ste izabrali savršenu zdravu grickalicu.

Malo kalorija

Najzdravija vrsta kokica je ona “ispržena” na zraku.Jedno istraživanje otkrilo je da srednje i male kokice koje kupite u kinu imaju 1200 kalorija i oko 60 grama masnoća.

Foto: Pixabay.com

Zdravije od voća i povrća

Dobro ste pročitali. Prema analizi časopisa Antioxidants iz 2019. godina kokice su pune polifenola koji se ponašaju kao antioksidansi i smanjuju upalu. Polifeonla ima i u voću i u povrću, ali kako kokice sadrže manje vode od voća i povrća, tako je u njima veća koncentracija polifenola.

Ipak, kokice nemaju mnogo drugih vitamina i nutrijenata koje sadrže voće i povrće pa ih nemojte izbaciti iz svoje prehrane u korist kokica, prenosi N1.

Pomažu u borbi s rakom

Jedna od mnogih supermoći polifenola u kokicama je to što imaju sposobnost blokiranja enzima koji su potrebni za rast raka. Prema onome što kažu u Američkom institutu za istraživanje raka, oni reguliraju širenje stanica raka.

Kako mogu pomoći u sprečavanju upale i nakupljanja plaka na zubima, hrana bogata polifenolima mogla bi pomoći i u prevencijji kardiovaskularnih bolesti.

Celo zrno

Kokice su grickalica koje se sto posto sastoji od neprerađenog cijelog zrna žitarice. Jedna porcija kokica sadrži oko 70 posto dnevnih potreba za cjelozrnatim žitaricama. Plus, jedući kokice unijet će vlakna koja su potrebna probavi bez ikakvog truda.

Sadrže više gvožđa od spanaća

Ne mnogo, ali je istina da u kokicama ima više gvožđa nego u spanaću. Kokicae sadrže 0,9 miligrama gvožđa dok jedna šoljica sirovog spanaća sadrži 0,8 miligrama.

Čini se da je razlika mala, ali odrastao muškarac treba 8 miligrama gvožđa dnevno. Odrasloj ženi potrebno je 18 milograma dnevno, zbog gubitka krvi tokom menstruacije. Gotovo deset posto žena nema dovoljno gvožđa u krvi. Zato, izgrickajte svoju dnevnu dozu gvožđa.

Autor: Pink.rs