Autorka bloga Minjina Kuhinjica predlaže šta da pripremite danas.
Za ovaj posebni rolat koji će sigurno biti primećen na vašoj prazničnoj trpezi potrebno je:
Za patišpanj:
-4 jajeta
-4 kašike šećera
-4 kašike tople vode
-6 kašika brašna
-1 kašičica praška za pecivo
-100 g mlevenih oraha
-1 kašika ulja
Fil:
-300 g krem sira
-250 ml slatke pavlake
-100 g žele bombona
-50 g šećera u prahu
Glazura:
-100 g čokolade
-2 kašike ulja
-2 kašike mleka
Belanca izmiksati sa postepenim dodavanjem šećera u čvrst šam. Dodati jedno po jedno žumance neprestano muteći. Sipati vodu i lagano varjačom promešati, a zatim i brašno sa praškom za pecivo, mlevene orahe i ulje. Promešati i sipati u pleh veličine 25 x 35 cm u koji smo prethodno stavili papir za pečenje. Peći na 200 °C oko 18-20 minuta.
Za fil dobro umutiti slatku pavlaku zatim joj dodati krem sir koji smo prethodno sjedinili sa šećerom u prahu. Na kraju staviti iseckane žele bombone.
Kalup (za srneća leđa ili sličan) obložiti rastegljivom folijom. Izmeriti koliko treba patišpanja da se on obloži i toliko ga iseći. Ostatak patišpanja ostaviti za „poklopac/dno“
Preko patišpanja u kalupu, sipati fil. Staviti preostali patišpanj i blago pritisnuti. Ostaviti par sati da se stegne zatim ga izvaditi iz kalupa.
Za glazuru istopite čokoladu sa uljem i mlekom, a zatim premažite rolat.
Autor: Minjina Kuhinjica