AKTUELNO

Prečice, koji će skratiti vreme pospremanja su uvek dobrodošle.

Čišćenje stana ili kuće je jedan od poslova koji definitivno svi moraju da obavljaju. Kao takav, prilično je omražen, a ukoliko to ne radite redovno, generalno čišćenje oduzima mnogo vremena.

Zbog toga su trikovi i prečice, koji će skratiti vreme pospremanja uvek dobrodošli. Kada se jednom uhvatite u koštac sa pospremanjem, a primenite ove savete, više vam ovakvi zadaci neće padati teško.

1. Prvo se fokusirajte na velike stvari
Police, stolovi, stočići, pa čak i stolice pretrpane garderobom mogu da stvore utisak da je prostorija mnogo neuredanija nego što to zapravo jeste.

Počnite sa rasklanjanjem, svaku stvar vratite na svoje mesto, veš ili sudove za pranje stavite u mašinu za veš odnosno posuđe.

Jednom kada rasklonite sav nered, mnogo će vam biti lakše da sve očistite.

2. Čistite prostoriju po prostoriju

Verovatno nema potrebe da sve prostorije u svom domu čistite odjednom. Krenite od onih koje koristite najviše, kao što su kuhinja i kupatilo, a onda očistite i dnevnu sobu.

Najkorisniji savet za kuhinju je da čim nešto spremate, odmah i rasklanjate nered, a sudove perete ili stavljate u mašinu za sudove.

3. Zatražite pomoć

Ako nemate dovoljno vremena, jednostavno se ne ustručavajte da angažujete nekoga ko bi kuću očistio umesto vas. Ukoliko su finansije problem, obratite se ukućanima, jer prostor koji svi koriste, svi zajedno bi trebalo i da održavaju.

Ukoliko ipak sami volite da sve dovedete u red, sa ukućanima podelite druge obaveze, poput kuvanja ili nabavke.

4. Radite nekoliko stvari istovremeno

Kada ste u škripcu sa vremenom, poslednje što vam treba je prazan hod. Zato je dobro da stvari radite istovremeno. Recimo obrišite kuhinjske podove dok se ručak kuva ili očistite tuš kabinu dok se tuširate.

Kombinovanje više zadataka štedi vreme.

Autor: