AKTUELNO

Sigurno je da ste primetili da se nakon plakanja osećate bolje, a iz ovoga stoji i nauka.

Ne samo da nam plakanje može da nam pomogne da se osećamo mentalno i emocionalno bolje, već postoji i niz neočekivanih fizičkih prednosti plakanja. Dok preterano plakanje može biti znak depresije, anksioznosti ili određenih neuroloških stanja, postoji i ono umereno kojim možemo da osvežimo um i telo.

Plakanje koristi našim očima

Postoje emocionalne suze koje nastaju kao odgovor na emocije.

- Emocionalne suze su jedinstvene po tome što sadrže proteine i hormone koji se ne nalaze u bazalnoj sekreciji ili refleksnim suzama . Oni mogu da imaju opuštajuća ili ublažavajuća svojstva koja pomažu u regulisanju tela i vraćanju u prethodno stanje - objašnjava doktorka medicine Dajana Hilal-Campo.

Suze su 98 procenata voda, ali takođe sadrže so, masna ulja i 1.500 različitih proteina, kao i antibakterijsku hemikaliju poznatu kao lizozim koji pomaže u borbi protiv infekcija. Tako da, suze su neophodne za zdravlje naših očiju, piše Real Simple.

Foto: Burst

Plakanje je emocionalno katarzično

Plakanje je prirodan način pokazivanja ili oslobađanja emocija. Istraživanja ukazuju na to da plač ima katarzičan efekat koji može da nam donese olakšanje.

Studije pokazuju da snažne emocije, poput plača, mogu da budu rezultat prekomerne emocionalne energije, a suze zapravo pomažu u oslobađanju. Plač ima moć da smanji napetost ili negativna osećanja, bez obzira na to da li je izvor stresa uklonjen.

Iako nema tačnih podataka o tome koliko često treba da plačemo, Američko psihološko udruženje (APA) navodi da žene plaču emocionalne suze u proseku 30 do 64 puta godišnje, dok muškarci plaču emocionalne suze 5 do 17 puta godišnje.

#Plakanje