AKTUELNO

Mala razlika između rođenja dvoje dece povećava rizik od prevremenog porođaja, premale težine novorođenčadi i smrti majke i bebe. Najkraći preporučeni vremenski razmak između dve trudnoće je godina dana, ali optimalno je za zdravlje majke i bebe čekati 18 meseci između trudnoća.

Tako se smanjuju zdravstveni rizici za majku i bebu, pokazalo je opsežno istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine.

„Naše istraživanje je otkrilo povećane rizike i za majku i za novorođenče kada je kratko vreme između trudnoća, uključujući tu i žene starije od 35 godina“, izjavila je glavna autorka Lora Šumers.

„Rezultati ovog istraživanja su naročito važni za starije žene jer su sklone da dva puta ostanu trudne u kratkom vremenskom roku. A često to čine namerno“, dodala je.

Ako žene ne pričekaju barem 18 meseci, rizikuju komplikacije u trudnoći i sopstveno zdravlje, nevezano za starost.

Sve žene bi između dve trudnoće trebalo da dopuste da prođe barem 18 meseci, u protivnom su moguće riskantne trudnoće za žene svih starosnih grupa. Ako se odluče na trudnoću, bez čekanja da se telo oporavi, sve majke rizikuju komplikacije u trudnoći, a žene preko 35 godina rizikuju i sopstveno zdravlje, piše IFLScience!

Kako bi se utvrdilo kako vreme između trudnoća utiče na žene, istraživači su analizirali preko 150.000 kanadskih zdravstvenih kartona majki i beba, uključujući dokumentaciju o rođenju, podatke o hospitalizaciji, informacije o neplodnosti i cenzurisane lekarske nalaze kako bi pronašli veze između smrtnosti majki i teškog neonatalnog morbiditeta, retke, ali životno opasne komplikacije u trudnoći i pri porođaju.

Otkrili su da su intervali kraći od 18 meseci povezani s većim rizikom od loših ishoda trudnoće.

Majke od 35 godina ili starije koje su ostale trudne šest meseci nakon rođenja deteta imale su 1,2 posto rizika (12 slučajeva na 1000 trudnoća) smrtnosti majke ili teškog neonatalnog morbiditeta deteta i 6 posto šanse za prevremeni porođaj. Čekanje od 18 meseci smanjilo je taj rizik na samo 0,5 posto.

Žene od 20. do 34. godina koje su začele šest meseci nakon rođenja deteta su imale 8,5 posto povećan rizik od prevremenog porođaja, dok su majke koje su čekale 18 meseci imale puno manji rizik, od skoro 5 posto. Autori istraživanja objasnili su da njihovo istraživanje potvrđuje da postoje različiti zdravstveni rizici za različite starosne grupe.

Nalazi su naročito korisni i ohrabrujući za starije majke, međutim pokazalo se da postoji veći rizik za mlađe žene koje planiraju porodicu i to samo zbog nedostatka informacija o zdravstvenim rizicima.

„Kratki razmak između trudnoća može biti posledica neplanirane trudnoće, naročito kod mlađih žena“, izjavila je dr. Sonja Hernandez-Diaz, profesorka epidemiologije na Harvardu

„Bez obzira na to da li su povišeni rizici fizičke prirode, to jest događaju se jer telo nije imalo dovoljno vremena da se oporavi nakon prethodne trudnoće, ili su u pitanju faktori vezani za neplaniranu trudnoću, poput nepravilne prenatalne brige, preporuke su iste: treba poboljšati pristup kontracepciji nakon porođaja ili se suzdržati od nezaštićenih polnih odnosa s muškarcem duži vremenski period nakon porođaja“, zaključuje Hernandez-Diaz.

Autor: