AKTUELNO

Svako veče isto, legnete na vreme, u nadi da ćete se dovoljno naspavati i odmoriti. I svako jutro se budite misleći da ste to i postigli. Ali odjednom, osećate umor!

Ceo dan ste pospani, nemate energije. Potreban Vam je san. Većina ljudi oseća povremeno umor u toku dana, i to je normalno. Medjutim, problem nastaje ako ste tokom celog dana potpuno bez energije, uspavani, bezvoljni…

Koji su najčešći razlozi zbog kojih osećamo umor? I kako ga se rešiti?

Postoji veliki broj razloga zbog kojih možemo osećati umor. To može biti stanje fizičkog i mentalnog zdravlja, hrana koju unosimo, način života, ili prosto nam fali san.

Kvalitetan san

Kako bi naš organizam dobro funkcionisao u toku dana, potrebno nam je najmanje sedam sati sna. Hroničan nedostatak sna doprinosi mnogim zdravstvenim problemima, uključujući gojaznost, srčane probleme, depresiju, visok krvni pritisak… S druge strane, više od 9 sati sna svako veče, ne znači i da ćete imati više energije, motivacije i volje. To takodje dovodi do pospanosti u toku dana i drugih zdravstvenih problema.

Foto: Unsplash.com

Kako ostvariti kvalitetan san?

Isključite sve električne uredjaje i ekrane koji emituju svetlost kada idete u krevet. Spavajte u mračnoj, mirnoj i hladnijoj prostoriji. Pretople prostorije za spavanje remete san i cirkadijalni ritam. I ograničite spavanje u toku dana na 20 minuta.

Suplementi koji u svom sastavu sadrže magnezijum i melatonin, vitamine B6 i B12, aktivnu folnu kiselinu, deluju sinergistički na ritam spavanja. Blagotvorno deluje na spavanje kod osoba koje su pod stresom, rade u smenama, kao i kod starijih osoba. Skraćuju vreme uspavljivanja, poboljšavaju kvalitet sna, utiču na opuštanje mišića i nervnog sistema. Smanjuju dnevni umor i slabost.

Stres

Danas je stres prisutan na svakom koraku, u svim segmentima života. Bilo da previše radite, brinete o novcu, porodici… dokazano je da visok nivo stresa dovodi do poteškoća prilikom uspavljivanja i insomnije. Probajte da se opuštate pre spavanja. Lavanda u toplim kupkama i aromaterapija Vam mogu pomoći da se relaksirate. Slušajte tihu i laganu muziku pre spavanja, koja će Vam pomoći da se opustite. Ukoliko imate stres na poslu, razgovarajte sa nadredjenima, kako biste rasporedili i rasteretili poslovne obaveze.

Autor: Pink.rs