AKTUELNO

Postoji više faktora koji treba da utiču na ovu naviku...

Kada je reč o nošenju grudnjaka, iskustva i stavovi žena širom sveta su podeljeni, neke ih nose 24 sata, čak i kada spavaju, neke jedva čekaju da ih skinu, dok ih neke nikada i ne nose.

Ukoliko ste se pitali da li je zdravo nositi ih stalno ili ih ne nostiti uopšte evo odgovora. Naime, nije bilo studija koje su potvrdile da je nošenje grudnjaka tokom celog dana loše i da može ugroziti zdravlje, kao ni obrnuto. Zapravo je sve stvar izbora.

Na ovu odluku utiče više faktora.

Veličina grudi i njihova osetljivost – žene sa bujnijim poprsjem ili osetljivim grudima bolnim na dodir često biraju mekane, ponekad i sportske grudnjake koje nose prilikom spavanja.
Žene koje doje, naročito u početku, spavaju u porodiljskim grudnjacima za optimalan komfor.
Devojke s osetljivijim bradavicama više vole da spavaju u grudnjaku, jer bi materijal spavaćice ili pidžame mogao da bude previše grub za njih.

Da li nošenje grudnjaka dok spavamo sprečava opuštanje grudi?

Na žalost, odgovor je negativan. Na opušteniju kožu grudi utiču brojni faktori poput godina, broja trudnoća, indeksa telesne mase, genetike, hormonskih promena tokom trudnoće i težine samog tkiva grudi.

Ukoliko volite da spavate u brushalteru, savet je da birate sportske grudnjake koji će držati sve na mestu, a žice i bretele vas neće povređivati i biće vam udobnije.

Isto tako, povedite računa i o materijalu grudnjaka te radije birajte pamučne, kako bi koža grudi mogla da diše i kako biste sprečili eventualne gljivične infekcije.

Autor: