AKTUELNO

Često pitanje u medicini i nedoumica posebno kod žena je pojam preklampsije i eklampsije. Da li je ovo genetsko oboljenje ili ipak nešto drugačije, otrkiva doktorka Mima Fazlagić.

- Preeklampsija je oboljenje vezano isključivo za trudnoću. Ne zna se tačan razlog nastanka bolesti, ali češće se javlja kod žena koje imaju povišen pritisak, gojazne su ili koje nose blizanačku trudnoću, veoma su mlade ili stare trudnice. Smatra se da ima veze sa genetikom, autoimunim odgovorom i stanjem krvnih sudova. Simptomi su povišen pritisak, otoci ruku i nogu, glavobolja, bol u gornjem delu stomaka, pojava proteina u urinu, naglo dobijanje u težini, objašnjava doktorka Fazlagić.

Ona dodaje:

- Odmah se pristupa lečenju, a ukoliko bolest napreduje mora da se izazove porođaj, ako može vaginalno, a ako ne radi se carski rez i to ne zbog bebe već da bi spasli majku. Eklampsija je akutno stanje, u kome se pored pritiska javljaju i grčevi slični epileptičnim i nije obavezno da tom stanju prethodi preeklampsija. Kada se javi najvažnije je hitno završiti porođaj i pristupiti lečenju majke. U najgorim slučajevima porodilja može upasti u komu. Ako uz povišen pritisak imamo otkazivanje jetre i smanjenje trombocita, ovaj skup simptoma se naziva HELLP sindrom i često vodi do fatalnog ishoda.

Autor:

#eklampsija

#preklampsija