AKTUELNO

Simpatično je kada roditelj stavi dete u krilo i zajedno se spuste niz tobogan. A da li je bezbedno?

Prema američkoj studiji to i nije tako bezazleno, opasnije je nego što bi većina pomislila. Takav oblik igre može da rezultuje čak i lomom detetove noge.

Kada dete juri niz tobogan samo, šanse da nogom zapne su vrlo male. Međutim, dok je u roditeljskom krilu, ukupna težina je veća, a to pogoduje razvoju veće brzine. Ako u takvoj situaciji dete zapne stopalom za tobogan, šanse za lom kosti su veće. Osim toga, dete se vrpolji u krilu pa i to povećava šansu od povreda.

Foto: Pixabay.com

Stručnjaci napominju da je 352.698 djece mlađe od šest godina ozleđeno na toboganu u periodu od 2002. do 2015. godine u SAD, a mnoge od tih povreda bile su frakture nogu.

- Mnogi roditelji spuštaju se sa malim detetom u krilu niz tobogan bez mnogo razmišljanja. I u većini slučajeva, koliko sam ja video, nisu ni slutili da bi dete moglo da se povredi. Kažu da nikada nisu čuli za to, a da su znali, da ne bi dete stavljali u krilo - objašnjava dr Čarls Dženisen, lekar i profesor na američkom Medicinskom univerzitetu Karver u Ajovi koji je i radio istraživanje.

Stručnjaci savetuju izbegavanje ovakvog tipa igre, a ukoliko se odluče sa detetom da se zajedno spuste niz tobogan, roditelji to treba da urade sa velikim oprezom.

#deca

#tobogan