AKTUELNO

Priboru za jelo možete jednostavno vratiti stari sjaj.

Na escajgu ume da se nakupi prljavština, bez obzira na to koliko ga dobro peremo posle svakog obroka. Kada prođe neko vreme pojave se mrlje koje ne mogu da se skinu samo redovnim pranjem, pa je potrebno dodatno čišćenje.

Postoje dva jednostavna trika kako da na zdrav i bezbedan način očistite pribor za jelo, tako da izgleda kao da ste ga upravo doneli iz prodavnice.

1. Sirće

Pošto je to "stara boljka", i naše bake su se snalazile na razne načine kako da viljuškama, kašikama i noževima vrate stari sjaj. Jedan od načina koji je i najednostavniji je kombinacija sirćeta i vode.

Napunite posudu toplom vodom i sirćetom, pa u nju stavite pribor za jelo. Na litar vode sipajte dva decilitra sirćeta. Ostavite da stoji pola sata, zatim sunđerom istrljajte escajg i prebrišite ga pamučnom krpom. Pribor za jelo opet će dobiti onaj stari sjaj.

2. Soda bikarbona

Ona je poznata kao pravi saveznik u čišćenju. Ukoliko želite da vaš pribor za jelo zablista, soda bikarbona može da bude od velike pomoći. Zagrejte litar, dva vode u većem loncu, dodajte 50 gr sode bikarbone i potopite pribor za jelo.

Možete da koristite i hladnu vodu sa sodom bikarbonom, ali onda escajg u njoj ostavite nekoliko sati. Starom četkicom za zube uklonite nečistoće sa manje dostupnih delova.

Crne mrlje na priboru za jelo možete da istrljate i kombinacijom soka od limuna i malo sode bikarbone. Posle toga ih operite čistom vodom i uglancajte suvom krpom.

Autor: