AKTUELNO

I kada mislite da ste zaljubljeni "do ušiju", trebalo bi da obratite pažnju na neke signale u vezi koji mogu da ukažu da nije sve tako idilično kao što vam se možda čini.

Nekada nam se učini kada se zaljubimo da je osoba sa kojom izlazimo prava za nas, ali se dešava da se posle kratkog vremena razuverimo.

Emotivna veza zahteva posvećenost, ali i neke zajedničke vrednosti koje delite sa partnerom - pre svega poštovanje.

Kada toga nema, pre ili kasnije, svaki romantični odnos osuđen je na propast.

Kako otkrivaju stručnjaci za veze, postoji pet sigurnih stvari u vezi koje vas vode raskidu.

1. Neodgovornost i zanemarivanje partnera

Ako vam se često dešava da vam partner u poslednjem trenutku otkaže sastanak ili pomeri dogovor uz obrazloženje da mu je nešto iskrslo, to govori da ne poštuje ni vas ni vaše vreme i da se to verovatno nikada neće promeniti.

Time što mu je sve veći prioritet od vas, šalje jasnu poruku da nema ozbiljne planove za vezu sa vama.

2. Manjak zajedničkih vrednosti
Ako tražite ozbiljnu vezu i hoćete partnera s kojim možda planirate da ostanete do kraja života, jedna od ključnih stvari jeste da je neophodno da delite neke zajedničke vrednosti i imate slične poglede po pitanju ključnih životnih stvari.

Tu spadaju poslovne ambicije, odnos prema deci, vernost, lojalnost… Dugoročno je teško ostvariti vezu sa nekim ko ima potpuno drugačije poglede na bitne životne stvari od nas.

3. Niste preboleli bivše

Ako jedno od dvoje u vezi nije prebolelo bivšeg partnera, taj odnos je zasigurno osuđen na propast. Neko ko još gaji osećanja za bivšeg partnera neće biti posvećen vama. Ako se nadate zdravoj vezi i posvećenosti sa nekim ko još živi u prošlosti, bitku ste izgubili još na početku. Što pre shvatite da gubite i vreme u toj vezi, biće vam lakše da iz nje izađete.

4. Ne svađate se na fer način

Svađe su normalna stvar u vezama, ali ako su one česte i ako vas partner intenzivno i neprijatno kinji i pokušava da vam njima uruši samopouzdanje i samopoštovanje, ta veza sigurno neće biti bazirana na zdravim osnovama i iz nje treba što pre izaći, savetuju stručnjaci za veze.

5. Nema poverenja

Ključ zdravog odnosa je poverenje i bez njega nema budućnosti za vezu. Kada nedostaje poverenje ili ga ima veoma malo, veza je za oba partnera neprijatna i bolna.

Ukoliko imate stalnu potrebu da proveravate partnera i niste u stanju da verujete da je iskren sa vama, onda u tom odnosu mnogo toga ne valja i on nema budućnost. Poverenje je ključ svake zdrave relacije.

Autor: