AKTUELNO

Ne postoji brzo rešenje za optimalno zdravlje creva.

Možete uzimati neke dodatke ishrani, ali će proći i do nekoliko meseci dok konačno počnete da osećate neku razliku. Ali zato postoje neke druge, vrlo jednostavne stvari koje vredi raditi često i redovno radi dobrog zdravlja i probave.

Povezanost creva i mozga je stvarna pa vredi jednako voditi računa o svom fizičkom, ali i mentalnom stanju. Miguel Mateas, nutricionista i klinički neuronaučnik otkrio je što možete da učinite kako bi poboljšali zdravlje creva.

Zasadite vlastito povrće

Baštovanstvo, iako se često smatra svesnom aktivnošću, zapravo može pomoći i vašim crevima.

– Mikrobi u našem okruženju utiču na one u našim crevima. Najbogatiji izvor bakterija je tlo, zbog čega direktni kontakt s njim može pomoći u raznolikosti crevnih bakterija. Idealne aktivnosti su bašta, lončarstvo ili uzgoj vlastitog povrća, čak i ako je to samo nekoliko teglica na vašem balkonu – kaže Miguel.

Jedite sezonski

– Većina voća i povrća jarkih boja dostupna je krajem leta, pa zašto to ne biste maksimalno iskoristili i nahranili creva šarenilom svaki dan? Ciljajte na dva nova komada voća svaki dan bez ponavljanja nedelju dana. To će vam creva učiniti zdravijima i imat ćete veću raznolikosti crevnih bakterija – tvrdi Miguel.

Snaga je u eteričnim uljima

Dokazano je da eterična ulja ublažavaju osećaj teskobe i pomažu u koncentraciji. Anksioznost je važno ukrotiti kada je u pitanju zdravlje creva, jer ona može uticati na način rada crevnih bakterija.

– Anksioznost ima snažan učinak na creva, a na kraju i na probavu. Može i ubrzati i usporiti pokrete creva. Snažan aromatičan miris eteričnog ulja limuna pomaže u poticanju koncentracije, a također pomaže i u smirivanju uma kada se osećate teskobno ili ste pod stresom – dodaje Miguel.

Začinite jela

Uz dobro jelo, začini takođe imaju pozitivan uticaj na probavu.
– Jeste li znali da su začini poput kurkume, đumbira i crnog bibera odlični za probavu i da mogu poboljšati apsorpciju hranjivih materija? I ne samo to, biljke poput bosiljka, korijandera, ruzmarina ili konoplje pomažu u sprečavanju pojave infekcija u crevima. Zato u svoju zdravu prehranu svakako uključite kulinarsko bilje i začine – savetuje.

Uvežbajte svesnost

Zbog povezanosti creva i uma, oboje mogu uticati jedno na drugo, a zdravlje u jednom području važno je za očuvanje zdravlja drugog.

– Crijeva i mozak neprestano međusobno komuniciraju. Kao što ono što jedete utiče na vaše raspoloženje, tako i vaše misli utiču na vaša creva. Pokazalo se da svakodnevna meditacija svesnosti od nekoliko minuta reguliše odgovor na stres, što pomaže u smanjenju upala u celom telu i održavanju zdravlja creva, što je jako bitno za dugotrajno mentalno blagostanje – kaže Miguel.

Pijte dovoljno tečnosti

Možda dosadilo da slušate ovaj savet, ali održavanje hidratacije je zaista jako važno. Ako vam je potrebna dodatna motivacija da popijete više vode, Miguel kaže kako je crevo obavijeno tankim slojem sluznice. Tu se nalaze mnoge korisne bakterije koji će vam pomoći da ostanete zdravi i srećni za duži period.

– Kao samo jedan primjer, čak i neznatna dehidracija ima veliki utjecaj na ovaj sloj jer se gubi gipkost i sposobnost da se hrane crevne bakterije koje regulišu apetit i metabolizam i pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi. Voda, biljni čaj i hladne biljne infuzije, poput grančice ruzmarina ili sveže mente u hladnoj vodi, idealni su načini da održavate creva hidratiziranim, a crevne bakterije nahranjenim – zaključuje Miguel.

Autor: