AKTUELNO

Slanina i viršle skraćuju život, ali postoje i namirnice koje ga produžavaju. Evo i koje su!

Svaka viršla koju ste pojeli u životu skratila vam je život za više od pola sata, tvrde naučnici sa Univerziteta u Mičigenu koji su objavili rezultate nove studije o dejstvu ishrane na zdravlje i životni vek.

Hrana koja produžava život i hrana koja ga skraćuje često se nalaze u istom obroku, navode oni, i podvlače da viršle i drugi proizvodi od mesa imaju štetan efekat na zdravlje. Prema njihovoj računici, zasnovanoj na "opterećenju" životne sredine za proizvodnju neke namirnice i njenom dejstvu na organizam, hot-dog je ubedljivo najgora hrana.

Foto: Pixabay.com

Lista najgorih namirnica izgleda ovako, slikovito su opisali koliko nam minuta života skida samo jedna porcija. Slanina i mesne prerađevine su na tri od pet mesta!

Slanina 6,4

Pica 7,8

Dupli hamburger sa sirom 8,8

Gazirano, zašećereno piće 12,4

Hot-dog 36,3

Studija je objavljena u žurnalu "Nature food" i zasnovana na uobičajenoj proceni dužine životnog veka, za ljude koji su zdravi i bez hroničnih bolesti. Naučnici su pokušali da utvrde direktnu vezu između hrane i kasnijih zdravstvenih problema.

"U proseku smo utvrdili da se 0,45 minuta života izgubi po unetom gramu mesne prerađevine. U hot-dog sendviču imamo 61 gram mesne prerađevine i time dobijamo 27 minuta izgubljenog života. Ali se tu nalaze i so, trans masti, potom polinezasićene masti i vlakna koja ćemo ipak dobiti uz sve sastojke sendviča, i dolazimo do vrednosti od 36 minuta", objašnjavaju autori studije.

Foto: Pixabay.com

"Jasno je koliko je važno napraviti zdrave izbore u ishrani. Male, promišljene izmene u načinu životnog stila predstavljaju održivu i moćnu strategiju za poboljšavanje zdravlja i kvaliteta životne okoline. U obzir smo uzeli i kako se neki proizvod ili namirnica uzgajaju, obrađuju, transportuju, konzumiraju i potom odlažu", rekao je profesor Olivije Žolije.

Ima i dobrih vesti, napravljena je i obrnuta lista namirnica, odnosno namirnice koje vam dodaju minute na životni vek. Na njima ima i jedna potpuno neočekivana, a to je pomfrit!

Iako je često mastan i presoljen, pomfrit je u ovom istraživanju stavljen među namirnice koje, makar malo, dobro utiču na zdravlje.

Foto: Pixabay.com

Pomfrit 1,5

Avokado 2,8

Paradajz 3,8

Banana 13,5

Losos 13,5

Sendvič sa puterom od kikirikija i džemom 33,1

#Zdravlje