AKTUELNO

Mažete margarin na hleb za sendvič? Izazivate upalne procese u telu, a oni su uzročnik bolesti!

Već smo vam rekli šta nutricionisti nikada ne jedu za doručak, kao i zašto je omiljeni doručak Srba "recept" za bolesti. Doručak je najvažniji deo dana i pri tom obroku moramo uneti zdrave namirnice, a često baš tu pravimo grešku!

Za većinu ljudi, doručak je najčešće sendvič. Bilo da je kupovni ili ga pravimo kod kuće, sadržaće hleb, namaz i razne dodatke.

Foto: Pixabay.com

Suhomesnati proizvodi su problem za sebe, hleb zapravo i nije toliko nezdrav koliko su nas ubeđivali da jeste, ali u namazu se krije problem posebno ako koristite margarin.

Veliki broj margarina na tržištu sadrži trans masti, koje su poznate kao izazivači sistemske upale, a dugotrajni upalni procesi u telu su veoma štetni.

Foto: Pixabay.com

Studija objavljena u "Američkom žurnalu kliničkog nutricionizma" pokazala je da trans masti naročito izazivaju upalne procese kod žena, bez obzira na njihovu starost.

U većem riziku su bile žene sa višim indeksom telesne mase, ali su sve učesnice imale povećan rizik od upalnih procesa.

#margarin