AKTUELNO

Novi tropski talas posebno teško pada osobama koje i inače muku muče zbog prekomernog znojenja.

Srbiju je zahvatio novi tropski talas, a sa njim i nove muke za ljude koji inače pate od preteranog znojenja. Tuširanje više puta u toku dana, pažljiv odabir garderobe, upotreba antiperspiranata kako bi eliminisali neugodni miris znoja, samo su neke od “akcija” kojima pribegavaju oni koji “kako vide sunce, tako postanu mokri od glave od pete”.

Nemački lekari savetuju da, ukoliko pripadate kategoriji ljudi koji pate od prekomernog znojenja, primenite sledeće savete i lakše podnesete tropske dane.

1. Pazite šta jedete

Jedan od načina da što lakše podnesete novi toplotni talas jeste da promenite način ishrane dok traju letnje vreline.

Nemački lekari kažu da bi trebalo izbegavati konzumiranje crvenog mesa, ali i mahunarki, kupusa, školjki, spanaća i proizvoda od soje koje vegani i vegetarijanci rado jedu tokom leta. Naime, poput crvenog mesa, i mahunarke i ostale nabrojane namirnice sadrže hemijske supstance poznate kao purini koji mogu da budu odgovorni za pojačano lučenje znoja.

Takođe, izbegavajte previše začinjenu hranu, jer se njeni mirisi takođe oslobađaju kroz kožu.

2. Pazite šta pijete

Još jedan način koji može da doprinese smanjenom znojenju je suzdržavanje ili konzumacija što manje kofeina i alkohola, jer oni podstiču znojne žlezde da rade “u posebnom režimu”.

Ukoliko ste pušač, smanjite upotrebu nikotina. Ukoliko niste, čestitamo - napravili ste sjajan izbor za svoje zdravlje i koža vam neće “mirisati” na nikotin!

3. Vodite računa o ličnoj higijeni

Znojenje je prirodna reakcija organizma na telesnu toplotu i znoj sam po sebi nema miris, ali zbog hrane i pića koja unosimo u organizam, kao i zbog bakterija koje se nalaze na koži, on poprima miris koji u najvećem broju slučajeva nije prijatan.

Što je lična higijena boja, to će bakterija biti manje, a neprijatni miris znoja će biti ili veoma ublažen ili će gotovo u potpunosti nestati.

Uklanjanje dlačica ispod pazuha omogućava brže isparavanje znoja, a svakodnevno tuširanje smanjuje razmnožavanje bakterija na koži. Ne preterujte sa antibakterijskim sapunima, jer ćezte tako svojoj koži napraviti “medveđu uslugu”.

4. Puder je bolje rešenje od dezodoransa

Dezodoransi mogu da prikriju neprijatne mirise koji su posledica znojenja, ali nemaju moć ni da smanje znojenje, niti utiču na smanjenje razmnožavanja bakterija. S druge strane, lokalna primena alkohola može da spreči razmnožavanje bakterija, ali u isto vreme može i da iritira kožu.

Zbog toga lekari češće preporučuju upotrebu pudera za telo, jer on upija višak vlage.

Autor: