AKTUELNO

U pojedinim državama ponovo raste broj obolelih od delta soja virusa korone, pravila za putovanja se menjaju i uslovi za ulazak zaoštravaju.

Naša potreba za letovanjem, pauzom i odmorom od stresne svakodnevnice i zatvorenosti ne jenjava, pa vam predlažemo da se dobro pripremite za putovanje i rizike za neprijatna iznenađenja svedete na minimum.

Zato su tu najnovije informacije o uslovima za ulazak u države koje građani Srbije najčešće posećuju i baš u njima se odlučuju za letovanje:

ALBANIJA

Uslovi za ulazak i letovanje u Albaniji ostaju nepromenjeni, pa naši državljani mogu preći granicu bez posebnih ograničenja, pošto za ulazak nije potreban PCR test niti se izriče mera karantina.

CRNA GORA

Naši državljani, kao i strani državljani koji su najmanje petnaest dana boravili na teritoriji Republike Srbije, u Crnu Goru mogu ući bez posedovanja negativnog testa na korona virus i bez posebnih dokaza o vakcinaciji.

UŽIVANJE U GRČKOJ

Državljani Srbije mogu ući u Grčku avionom ili drumskim saobraćajem, preko nekog od sledećih graničnih prelaza:

• preko prelaza sa Bugarskom: Promahonas, Ormenio, Nimfea i Eksohi;

• preko prelaza sa Severnom Makedonijom: Evzoni, Niki i Dorjani;

• preko prelaza sa Albanijom: Kristalopigi, Kakavia, Mavromati;

• preko prelaza sa Turskom: Kastanjez i Kipi.

Svi putnici moraju prvo popuniti elektronski obrazac za prijavu (Passenger Location Form), preko sledećeg sajta: https://travel.gov.gr/, i to najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku.

Takođe, za ulazak je neophodno posedovati sledeće:

• negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili

• negativan antigenski, brzi test, ne stariji od 48 sati ili

• potvrdu o vakcinaciji koja je završena najmanje 14 dana pre ulaska u Grčku i koja je izdata od strane nadležnog organa (potvrda mora sadržati lične podatke, broj doza i tip primljene vakcine) ili

• potvrdu o preležanom virusu Covid 19, koja se izdaje mesec dana nakon pozitivnog testa i koja važi narednih 180 dana.

Uz to, putnici na graničnom prelazu mogu biti podvrgnuti testiranju brzim testom, a ukoliko se pokaže da je taj test pozitivan, biće obavezna kućna izolacija u trajanju od 10 dana u objektu po izboru putnika ili u objektu koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa i o trošku grčke države.

Vakcinisani putnici, koji budu pozitivni na brzom testu, podležu karantinu od 7 dana i poslednjeg dana karantina bivaju ponovo testirani PCR testom.

- Deca do 12 godina su oslobođena testiranja i ostalih uslova za ulazak.

Foto: Unsplash.com

LETOVANJE U EGIPTU

Naši državljani mogu da uđu u Egipat, a za lica koja su revakcinisana nije potrebno PCR testiranje, već samo posedovanje sertifikata o vakcinisanju sa QR kodom. Sa druge strane, za naše građane koji nisu vakcinisani, biće neophodan negativan PCR test sa QR kodom.

HRVATSKA

Državljani Republike Srbije i državljani drugih država koji u Hrvatsku dolaze neposredno iz naše zemlje, mogu da pređu granicu bez potrebe dokazivanja posebno opravdanog razloga putovanja, uz poštovanje epidemioloških uslova za ulazak:

• potvrda o preležanom virusu Covid-19 i primljenoj jednoj dozi vakcine unutar šest meseci od početka bolesti, koja je sprovedena pre manje od 210 dana;

• dokaz o pozitivnom PCR ili brzom antigenskom testiranju, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od virusa Covid-19, dakle, potrebno je da je testiranje obavljeno 210 dana unazad i da je starije od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz.

Takođe, dokaz može biti i potvrda preležanoj bolesti Covid-19, koja je izdata od strane lekara.

-Deca mlađa od 12 godina izuzeta su iz zahteva za ispunjavanjem ovih uslova i granicu mogu preći slobodno-

ODMOR U TURSKOJ

Naši državljani mogu da uđu u Tursku sa:

• potvrdom o potpunoj vakcinaciji, izdatoj od nadležnog organa, uz uslov da je druga doza dobijena najmanje 14 dana pre dolaska ili:

• potvrdom izdatom od strane nadležnih organa da je u poslednjih šest meseci preležan virus Covid-19 ili:

• negativnim PCR testom, koji nije stariji od 72 sata, kao i sa:

• negativnim rezultatom brzog antigenskog testa, koji je urađen 48 sati pre ulaska u zemlju.

• Takođe, u roku od 72 sata pre dolaska u Tursku, neophodna je elektronska registracija, nakon koje se dobija HES KOD, koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika i koji je neophodan za prelazak granice, ulazak u sve tržne centre, restorane i ustanove. Registracija se obavlja preko sledećeg linka: https://register.health.gov.tr/

Na svim graničnim prelazima se vrše nasumična PCR testiranja.

Na kraju, da ponovimo: Dobro se pripremite za letovanje! Obavezno i pripremite stomak, a pošto je dokazana velika efikasnost probiotskih preparata u prevenciji neprijatnih iznenađenja, probiotik je najbolje uzimati preventivno i tako sprečiti rizik za pojavu bilo kakve neprijatnosti. Pošto probiotik EnteroBiotik® pospešuje rad creva i pošto njegova moć leži u činjenici da sadrži jedinstvenu kombinaciju probiotske kvasnice S.boulardii i dobrih bakterija Lactobacillus plantarum, koje deluju zajedno u održavanju i uspostavljanju normalne funkcije crevne mikroflore i koje se nalaze u inovativnom pakovanju koje garantuje njihovu stabilnost do kraja roka upotrebe, preporučujemo da ovaj probiotik postane saveznik vašeg stomaka na predstojećim putovanjima. Takođe, redovno se informišite o uslovima za putovanje, vodite računa o svojoj bezbednosti, čuvajte svoje zdravlje i lepo se provedite!

Foto: Promo/Enterobiotik

*https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informacije-o-drzavama/grcka

*Informacije od 02.08.2021. i podložne su promenama.

#enterobiotik