AKTUELNO

Razmenjivanja strastvenih poljubaca sa partnerom predstavlja jedno od najlepših “aktivnosti” u ljubavnoj vezi, ali da li ste znali da vam ovaj predivan gest može poboljšati zdravlje?

Ljubite se što više, jer će to prijati vašoj duši i telu, bićete boljeg zdravlja i osećaćete se poletnije. Naučnici tvrde da su svakome potrebna bar četiri poljupca dnevno da bi izdržao stresni dnevni ritam i sačuvao zdravu psihu. 

Poljubac dovodi do uživanja tela i psihe

Kada se desi poljubac, čak i onaj usputni, prijateljski, uživaju i telo i psiha. Ovaj najstariji vid komunikacije između ljudi iskazuje ljubav, nežnost i naklonost, ali i utehu, poštovanje, saosećanje...

Ojačava imunitet

U prelaznom periodu između leta i jeseni, prehlade su česta pojava, zbog čega je jako važno raditi na jačanju imuniteta. Ne morate ispijati litre limunade – ljubite se! U pljuvački partnera nalaze se bakterije koje podstiču stvaranje antitela i tako jačaju odbrambeni mehanizam.

Foto: Unsplash.com

Jača krvne sudove

Za vreme ljubljenja dolazi do lučenja adrenalina, serotonina i dopamina koji su zaduženi za dobro raspoloženje i jačanje krvnog sistema.

Leči glavobolju

Ljubljenje izuzetno pozitivno utiče na zdravlje pa tako može biti od pomoći kada je izgled vaše kože u pitanju, ali istovremeno poboljšava cirkulaciju, sprečava krvarenje zuba i pomaže kod glavobolje.

Deluje poput morfijuma

Dokazano je da se tokom ljubljenja luči hormon endorfin koji ima jači efekat od morfijuma iz narkotika, pa samim tim i izaziva tzv. osećaj pomućene svesti ukoliko je “konzumacija” poljubaca veća.

Sagoreva kalorije

Francuski poljubac aktivira čak 34 facijalna mišića – jednominutnim ljubljenjem sagorećete 26 kalorija, a ukoliko se budete ljubili celi sat, sagorećete neverovatnih 1.560 kalorija.

Ne zaboravite zagrljaje

Zagrljaj leči samoću, tugu, nemoć, daje toplinu, ljubav, utehu i hrani nas pozitivnom energijom. Dodir ne ostavlja tragove samo na površini kože, već i na duši, a ponekad samo prisećanje na nežan zagrljaj, gest ljubavi i najdubljeg prihvatanja čini da se osećamo dobro kao da se dogodio pre samo nekoliko sekundi.

Autor: Pink.rs