Leblebija je deo porodice biljaka koje spadaju u mahunarke. Zbog svoje visoke nutritivne vrednosti oduvek je bila bitna namirnica u ljudskoj ishrani.
Današnje generacije ne znaju toliko o ovoj namirnici koja je u narodu poznata i kao slatki pasulj. Liči na zrno soje i jedan je od delikatesa azijske kuhinje.
Sastojci:
800g leblebija
2 glavice luka
3 čena belog luka
svež peršun, origano, so, biber
sok od jednog limuna
maslinovo ulje
krutoni - za serviranje (po želji)
Priprema:
Iseckajte crni i beli luk pa prodinstajte na maslinovom ulju. Dodajte seckan peršun, oceđene skuvane leblebije, origano, biber i so. Nalijte 1 - 2 litara vode i kuvajte poklopljeno oko 20 minuta. Nakon toga dodajte sok od limuna, pa štapnim mikserom izblendajte čorbicu. (ukoliko nemate štapni mikser može i blender). Servirajte sa krutonima.
Autor: Zorica Lazarević