AKTUELNO

Dobro je znati!

Jogurt je za mnoge ljude postao nezamenljiva užina, doručak ili prilog uz jelo prvenstveno jer je ukusan i zdrav. Pored toga, jogurt sadrži korisne probiotske supstance, odličan je izvor proteina i vitamina, ima nizak nivo šećera i osvežava nas i daje nam snagu. Ali, postavlja se pitanje može li jogurt pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi? Tj., može li konzumacija jogurta značajno smanjiti holesterol?

Nekoliko studija je pokušalo da odgovori na ovo pitanje, ispitujući efekat konzumacije jogurta na nivo holesterola u krvi.

Studija iz 2013. godine povezala je potrošnju jogurta sa održavanjem zdravog krvnog pritiska i nivoom holesterola u krvi. U studiji, osobe koje su svakodnevno konzumirale jogurt imali su bolji metabolički profil od onih koji nisu konzumirali jogurt. To znači da su imali niži indeks telesne mase (BMI), obim struka, kao i niže nivoe triglicerida, glukoze i insulina, kao i krvnog pritiska. Takođe su ove osobe pokazale viši nivo lipoproteina visoke gustine (HDL), tj. "dobrog" holesterola.

Druga istraživanja su ispitivala sposobnost jogurta da snizi holesterol sa sadržajem probiotskih bakterija. Rezultat jedne britanske studije pokazao je da su dve dnevne konzumacije jogurta snizile ključne molekule koje prenose holesterol u krvi, kao i nivo lipoproteina niske gustine (LDL) , ili "loš" holesterol.

Jogurt je odličan izvor probiotika, vitalnih hranljivih materija i vitamina i proteina za izgradnju mišića. Takođe, važno je razumeti razlike u vrstama jogurta. Voćni jogurti često obiluju većom dozom šećera, i svakako se ne preporučuju. Za osobe koje vode računa o kalorijama, postoji jogurt bez mastiili samo oko 1% masti, jer mast takođe može da utiče na nivo holesterola u krvi.

Jedna šolja običnog jogurta sadrži 3 : 104 kalorije, 7,9 grama šećera i 5,5 grama masti.

Šolja voćnog jogurta sadrži: 194 kalorije, 19,4 grama šećera i 5,7 grama masti.

Šolja nemasnog jogurta sadrži: 100 kalorija, 5,5 grama šećera i 0.7 grama masti.

Šećer koji se nalazi u jogurtu dolazi od laktoze, šećera koji se prirodno nalazi u mleku.

Foto: Pixabay.com

Prema podacima Cleveland Clinic, običan nemasni jogurt je najzdraviji izbor. Grčki jogurt sadrži više proteina, ali oba tipa jogurta imaju veliki sadržaj proteina, probiotika i kalcijuma. Voćni jogurt obično uključuje dodatne kalorije i često sadrži više od tri puta više dodatog šećera od običnog jogurta.

Ako želite zdraviji jogurt, umesto voćnih jogurta koji mogu da imaju dodatnu količinu šećera, postoje mnogi zanimljivi načini za pobojšanje ukusa običnih jogurta. Dodajte jogurtu sveže ili suvo voće, med, ako želite da ga zasladite na zdrav način.

A, ako i pored jogurta tražite proizvod koji može na zdrav način smanjiti nivo holesterola, preporuka za vas je potpuno prirodan proizvod ARTEROprotect® FORTE.

Foto: Promo/Abela Pharm

Suvi ekstrakt crvenog pirinča iz proizvoda ARTEROprotect® FORTE sadrži niz sastojaka koji mogu pomoći u regulaciji nivoa holesterola. Monakolin K deluje poput prirodnog statina tako što smanjuje učinak enzima odgovornog za proizvodnju holesterola u organizmu.

Samo jedna kapsula preparata ARTEROprotect® FORTE na dan obezbeđuje 10 mg Monakolina K koji dokazano smanjuje koncentraciju LDL i ukupnog holesterola. Evropska agencija za bezbednost hrane odobrila je Monakolin K (prirodni statin) kao sastojak koji može pomoći u održavanju normalnog nivoa LDL holesterola.

Autor: promo