AKTUELNO

Vreli letnji dani mogu biti veoma naporni za one koji nemaju klima uređaje.

Srećom, postoje drugi načini da se izborite sa tropskim talasima.

Bright Side vam donosi 11 trikova koji pomažu u "preživljavanju" užarenih dana i noći.

1. Koristite "hladne" zavese

Način na koji doživljavamo temperaturu je veoma važan. Zato je leti važno koristiti zavese sa svetlim i hladnim bojama kako bi na taj način stvorili iluziju hladnog vazduha u prostoriji.

2. Koristite vodu da rashladite prostor

Voda je leti vaš najbolji prijatelj. Kako ne bi prokuvali, stavite balon vode s ledom ispred ventilatora. Hladna voda koja isparava će se proširiti po stanu.

3. Zamrznite svoj jastuk

Tokom leta nam je teško da se naspavamo. Kako biste komfornije spavali, stavite jastučnicu u kesu i ohladite je u zamrzivaču.

4. Izbegnite intenzivne fizičke aktivnosti

Kada je veoma vruće naša tela žele da se odmore i ne rade ništa, jer se svakako u tom periodu najviše i troše.

Istraživanja su pokazala da, tokom vrelih dana, mnogo energije trošimo na rashlađivanje organizma i održavanje temperature. Zato je najbolje pauzirati sve napornije aktivnosti dok temperatura ne bude ponovo prijatna.

5. Ne pijte gazirane sokove i ne jedite sladoled

Malo ljudi zna da nas sladoled ne rashlađuje. Naprotiv, on nas zagreva. Njegov efekat hlađenja traje jako kratko, a vrućina koju telo proizvodi dok vari takve visokokalorične namirnice nadoknađuje prethodno sniženu temperaturu.

Isto važi i za gazirane sokove, a oni nas takođeđ i dehidriraju.

6. Stavite zamrznutu flašu u krevet

Spavanje vam može biti prijatnije ako u krevet stavite flašu sa hladnom vodom pre nego što legnete.

7. Rešite se tkanine

Tokom toplih dana bolje je osloboditi se debelih materijala, ukrasnih jastuka, tepiha... Veruje se da tamni materijali privlače toplotu, pa je savet da kupite svetlije čaršave.

8. Koristite deblje zavese

Nasuprot čaršava, zavese bi trebalo da budu što deblje. Takođe, bolje je da držite prozore zatvorene, ali ipak nemojte zaboraviti da omogućite vazduhu da cirkuliše.

9. Ovlažite vazduh

Ovlaživač vazduha vam može pomoći da se izborite sa vrućinom. Druga opcija je da perete pod, ali ne prečesto, jer ćete u tom slučaju zbog previše vlage samo pogoršati situaciju.

10. Nabavite sobne biljke

Biljke pomažu u snižavanju temperature u domu, a takođe i čiste i ovlažuju vazduh.

11. Maksimalno smanjite upotrebu električnih uređaja

Električni uređaji dodatno zagrevaju vazduh. Umesto da gledate TV, odlučite se za bioskop u kojem je dostupan klima uređaj. Jedite laganu i hladnu hranu kako ne biste usijali vazduh vrelim ringlama.