AKTUELNO

Ovo piće ne samo da će vas osvežiti tokom letnjih vrućina, već će vam i pomoći da dovedete figuru u red.

Najnovije istraživanje otkrilo je da čaša čistog voćnog soka može da smanji kilažu i indeks telense mase (BMI), koji posle prostog gledanja u ogledalo, najbolje pokazuju da li je je neko u formi ili ne.

Dokazano je da oni koji su pili voćne sokove, imali znatno manji obim struka, za 3,2 cm kod žena i 2,7 cm kod muškaraca, dok su BMI smanjili za 1,1 jedinica. Istraživanje je sprovelo Udruženje voćnih sokova u Velikoj Britaniji uzimajuću u obzir podatke u prethodnih šest godina.

Preporučena dnevna doza soka je jedna mala čaša (150ml) koje uključuje 100% preporučenog dijetetskog dodatka sa vitaminom C, kao i drugih hranljivih materija poput folata i kalijuma.

Pročitajte još: IDEALNA DIJETA ZA LETO: Smršajte PET KILOGRAMA za TRI DANA

Ovo donekle deluje zbunjujuće, jer su nas do sada zdravstveni stručnjaci upozoravali da voćni sokovi nisu preporučljivi jer su puni šećera.

– Voćni sok sadrži prirodni šećer i nije dozvoljeno dodavati mu šećer. Porcija od 150 ml čiste ceđene pomorandže sadrži 90 odsto vode, vitamina, minerala, fitonutrienata i 12-14 grama prirodnih šećera, što predstavlja oko četiri odsto jedne prosečne dijete od 2.000 kalorija – tvrdi stručnjak za ishranu Sian Porter.

Kada je dijeta u pitanju važno je uzeti u obzir način života i ukupan unos kalorija, a ne samo šta pijete.

– Nijedna hrana nije ključna za gubitak težine. Sok od voća u odgovarajućim količinama (jedna čaša) deo je zdrave balansirane ishrane, ali isto tako uzimanje zdrave hrane, vođenje računa o veličini porcije, fizička aktivnost i računjnanje kalorija najvažnije su metode gubitka težine – dodala je Porter.

Upravo zbog toga, ovaj nutricionista ne preporučuje opasne “voćne detoksikacije” kao način gubljenje kilograma.

– Ova vrsta detoksikacije nije potrebna i može dovesti do meželjenih dejstava, jer telo to radi na prirodan način, kroz bubrege, pluća, jetru i kožu. Naše telo najbolje funkcioniše kada unosimo različitu hranu i imamo balans ugljenih hidrata, proteina i zdravih masti, tako da se ne preporučuje samo korišćenje sokova – zaključila je Porter.

#Dijeta

#Sok

#mršavljenje

'