AKTUELNO

Trikovi uz koje ćete garantovano uvek ispeći savršene palačinke.

Palačinke su jedan od omiljenih deserta, kako među decom tako i među odraslima. Ali, koliko god da priprema smese izgleda jednostavna, česte su rasprave o trikovima domaćica koje daju mekane i slasne palačinke.

Pripremite sve sastojke – jaja, brašno (najbolja varijanta je pomešati glatko i oštro belo brašno), mleko, mineralnu vodu, prstohvat soli, kašiku ruma, malo rendane limunove kore, pola kašičice šećera i jednu kašičicu ulja

Razmera jaja, mleka i brašna je fleksibilna, a prosečno se na 2 jaja srednje veličine koristi 250 – 300 grama brašna. Ako stavite više jaja dobićete žilave palačinke, a to sigurno ne želite.

Redosled dodavanja sastojaka

Najpre umutite penasto jaja. U nekim receptima možete pronaći i savet da odvojite žumanca od belanaca, ali se to češće odnosi na deblje palačinke (poput američkih) u koje se dodaje i šećer i maslac.

Dodati im mleko i opet mešati. Zatim, dodajte brašno da dobijete gustu smesu , a onda dobro promešajte ručnim mikserom kako biste dobili homogenu smesu bez grudvica. Nakon toga, smesu malo razrijedite mineralnom vodom.

Sastojke nije potrebno jako mešati jer ćete tako razbiti njihovu strukturu. Takođe, nikada nemojte koristiti štapni mikser, a ako već koristite obični mikser, nakon dodatka brašna stavite ga na najmanju brzinu.

Dodaci

Sitni ali bitni dodaci su i rum, so, šećer i malo ulja, a možete dodati i limunovu koricu. I kuvari amateri znaju da se najmekše palačinke dobijaju s dodatkom gazirane mineralne vode bogate bikarbonatima.

Iako je mineralna gazirana voda po svojoj pH vrednosti kisela, ona zapravo deluje kiselo zbog obilja bikarbonata. Naime, natrijum-bikarbonat, ili popularna soda bikarbona osnovni je sastojak praška za pecivo.

Stoga su mekane i prozračne palačinke gotovo nezamislive bez mineralne vode. Dodatak ruma u testo koja se peku na ulju, osim što daje posebnu aromu i miris, omogućava da palačinke ne upiju previše ulje.

Mali dodatak soli učvrstiće mrežu glutena i tako osigurati bolju konzistenciju pečenom testu. Dodatak šećera obično je svojstven receptima za slatke palačinke, a nekada ga možete zameniti i vanilin-šećerom.

Crni tiganj ili teflon?

Domaćice sa “starom kuhinjskom školom” ne priznaju teflon i uvek koriste crni običan tiganj.

Na teflonskom tiganju palačinke možemo peći s minimalnom količinom ulja, pa time i ukus može biti drugačiji jer masnoća osigurava punoću ukusa.

Palačinke se peku na jakoj vatri, na dobro ugrejanoj tiganju na maloj količini ulja. Možete koristiti čak i maslinovo ulje, to najviše važi kod pripreme slanih palačinki u mediteranskom ruhu, piše Aura.

Autor:

#palačinke