AKTUELNO

Najbliže bi mogla da se okarakteriše kao neka vrsta voćnog čaja.

Kaskara, što na španskom znači kora, je sušena kora ploda kafe. Pretežno se pije u zemljama koje uzgajaju kafu, između ostalog u Boliviji, Etiopiji i Jemenu.

Iako je sirovina za kaskaru deo zrna kafe, piće ukusom uopšte ne podseća na kafu. Zrna kafe dozrevaju u mekanim zrnima zelene boje, koje ulaskom u fazu zrelosti prvo požute, a zatim počinju da crvene. Sirova kafa u njenom omotaču naziva se "kafina trešnja".

Unutar bobice smeštena s dva zrna. Zrna su obavijena mekanom sluzavom pulpom iz koje uzimaju hranu potrebnu za razvoj. Celi plod obavijen je spoljnom, čvrstom opnom. Od spoljne kože napravljena je kaskara", objasnio je Tom Sakson, iz "Batch Coffee"-a.

Iako se oguljena ljuska često pretvara u kompost, mnogi je farmeri takođe sakupljaju, suše na suncu i pakuju u kaskaru kojoj, prema stručnjaku za kafu Jenu Stoneu, treba nekoliko meseci da sazri.
Kaskara se nalazi negde između kafe i čaja, a najbliže bi mogla da se okarakteriše kao neka vrsta voćnog čaja. Slatkastog je ukusa, puna je antioksidansa, uglavnom polifenola. Prema naučnoj studiji objavljenoj u časopisu "Oxidative Medicine and Cellular Longevity" ishrana bogata biljnim polifenolima nudi zaštitu protiv razvoja karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, osteoporoze i neurodegenerativnih bolesti. Redovito pijenje ovog napitka može da bude korisno, piše HuffPost.

Autor: