AKTUELNO

Evo rešenja!

Opstipacija (zatvor) se javlja kada naša creva apsorbuju previše vode, ili kada mišići u zidu creva koji su odgovorni za prolaz stolice, stežu previše sporo ili retko. Samim tim stolica prolazi vrlo sporo kroz njih. Kako stolica prolazi kroz creva gubi sve više vode i postaje sve tvrđa. Ako se u crevima zadržava duže od tri dana ona dodatno stvrdnjava i kao takva sporije prolazi kroz creva.

Redovnost stolice je invidualna – varira od osoba od osobe, od tri puta dnevno, do tri puta nedeljno. Ali kakva god da je uobičajena redovnost stolice, svi mogu da pate od opstipacije – zašto?

Uzroci opstipacije

Ranije se smatralo da se opstipacija javlja uglavnom kod fizički manje aktivnih osoba (i sami pokreti koje vršimo tokom šetnje ili vežbanja stimulišu i pokrete creva) ili kod osoba čija ishrana ne sadrži dovoljno vlakana. Međutim, uzroci mogu biti najrazličitiji. Pored fizičke aktivnosti i ishrane, među uzrocima se javljaju i:

- često odlaganje odlaska u toalet

- suplementacija kalcijumom i gvožđem – koji se često upotrebljavaju kod trudnica, osoba sa anemijom, osteoporozom, a mogu dovesti do ozbiljnih opstipacija, pa čak i pojave hemoroida

- lekovi koji su u masovnoj upotrebi – analgetici, antidepresivi, lekovi za smirenje, žgaravicu i krvni pritisak, pa čak i prekomerna upotreba stimulativnih laksativa

- smanjenje fukcije štitnjače (tireoidne žlezde) zbog koje dolazi do usporavanja metabolizma, a time i pražnjenja creva

- dijabetes

Foto: Unsplash.com

Moguća rešenja

U svakoj terapiji cilj je da deluje na uzroke problema (na koje je moguće delovati). Pa je stoga osnovno pravilo u rešavanju problema opstipcije je unošenje veće količine vode tokom dana – barem litra dnevno i povećano unošenje biljnih vlakana, a preporučuje se i redovna fizička aktivnost.

Nekada ove zdrave navike nisu dovoljne da rešimo problem opstipacije (pogotovo kada ne možemo da delujemo na uzrok problema kao što su neke bolesti i stanja), pa pribegavamo farmaceutskim proizvodima. Na našem tržištu jedni od najprodavanijih proizvoda su stimulativni laksativi, koji imaju svoju opravdanu medicinsku primenu, ali samo 5 dana. Njihova prečesta primena uzrokuje da secreva naviknu da neko umesto njih uradi posao, pa se „ulenje“ i pacijent ulazi u začarani krug. U tom slučaju dolazi do tolikog usporavanja creva i stvaranja „zavisnosti“, pa creva više ne mogu da funckionišu bez takvih proizvoda. Dodatno, kao posledica upotrebe ovih laksativa (sena, bisakodil) javljaju se grčevi i bol u stomaku.

Biljna vlakna

Istakli smo da je unos dovoljno biljnih vlakana na dnevnom nivou ključ za normalno funkcionisanje i pražnjene creva, odnosno sprečavanje zatvora.

Brz tempo života, samim tim i brza i jednolična ishrana često nas sprečavaju da pazimo na navike u ishrani i unesemo dovoljno biljnih vlakana. Zbog toga je nekad potrebno povećati njihov unos putem prirodnih preparata.

PSYLLIUM ljuspice iz samlevene biljke Plantago Ovata (Indijske bokvice) predstavljaju prirodan izvor biljnih vlakana. Ova biljka ima neverovatnu moć upijanja velike količine tečnosti i na taj način podmazuje creva i razmekšava crevni sadržaj. Takođe, dovodi do povećanja zapremine stolice što utiče na motoriku creva i blagovremeno pražnjenje prirodnim putem. Na tržištu su dostupni različiti proizvodi koji sadrže psyllium u kesicama (birajte proizvode sa većim sadržajem vlakana), koje se rastvaraju u čaši vode i piju uz bar još jednu dodatnu čašu vode. Da biste izbegli zatvor, dovoljno je 2-3 kesice na dan i mogu ga koristiti i deca, trudnice i dojilje, kao i dijabetičari.

Autor: promo