AKTUELNO

Za se*sualnu i emotivnu prevaru su svi čuli, ali postoji još jedan tip, koji se ispostavio da je još zastupljeniji, ali i "opasniji" od prethodno pomenutih.

U pitanju je zapravo "finansijska prevara". Ne, ne radi se o krađi novca od partnera, ali nije ni toliko daleko od toga. To je oblik ponašanja u vezi ili braku koji se manifestuje u neiskrenosti u vezi s finansijskom situacijom. Tačnije, radi se o činu preteranog trošenja i gomilanja dugova bez partnerova znanja.

Taj oblik nevere uključuje i svaku finansijsku odluku koja je donesena bez konsulatacije s partnerom i koja ima negativan uticaj na vezu ili finansijsku stabilnost para. Brojne studije pokazale su da je finansijska prevara u velikom porastu i da se događa među parovima u svim životnim dobima. Prema jednom istraživanju sprovedenom u SAD-u, čak je 41 posto Amerikanaca od partnera skrivalo svoje dugove, prazne račune, pozamljivanje novca i štetne navike trošenja.

Foto: Pixabay.com

Impulsivna tajna kupovina i neplansko trošenje među najčešćim su finansijskim problemima s kojima se parovi susreću. Kada se istina otkrije, dolazi do teške povrede poverenja među partnerima, a strana od koje su se skrivali problemi s razlogom se oseća prevareno.

- Teško je poverovati da bi vam neko mogao toliko lagati i to neko za koga ste mislili da ga razumete i da ga možete "pročitati". Svađe povezane s novcem teže su i traju duže - kaže Megan McCoy, profesorka na Univerzitetu Kansas koja se specijalizirala za finansijsku terapiju, novi oblik terapije koji kombinuje finansijsko i porodično savetovanje.

Potrošačke navike najčešće postanu problem u trenutku kada se par odlučuje za neku veliku investiciju kao što je kupovina novog automobila ili stana, te u neočekivanim kriznim situacijama kada nam je novac hitno potreban. Upravo tada na videlo izlaze tajne osobe koja je skrivala svoju finansijsku prevaru.

Autor: Pink.rs