AKTUELNO

Prva studija ove vrste otkrila je ishranu koja vas može zaštititi od dobijanja kovida i ostalih ozbiljnijih bolesti.

To znači da treba da forsirate hranu poput lososa, kaše i pečenog pasulja, dok treba da izbegavate beli hleb, prerađeno meso i sladoled.

Povezanost kovida i ishrane

Nije iznenađujuće što su istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu ustanovili da je zdrava hrana povezana sa manjim rizikom od kovida.

Rekli su da kvalitetna dijeta poboljšava zdravlje creva, što zauzvrat može ojačati imunitet i potencijalno vas zaštititi od kovida.

Studija je pokazala da ljudi sa najkvalitetnijom ishranom imaju oko 10 procenata manje šanse da razviju kovid od onih sa najnižim kvalitetom ishrane.

Takođe je bilo 40 posto manje verovatnoće da će teško oboleti.

Studija je zasnovana na podacima skoro 600.000 Britanaca i Amerikanaca koji su koristili aplikaciju ZOE Covid Simptom Studi.

Saradnici su popunili istraživanje o hrani koju su jeli u februaru 2020. godine, neposredno pre nego što je kovid proglašen pandemijom.

Od 600.000 korisnika aplikacija, skoro 32.000 je na kraju dobilo kovid..

NJihova dijeta je korišćena kao način merenja rizika od kovida.

Studije o kafi i pivu

U međuvremenu, druga studija objavljena u junu otkrila je da šoljica kafe dnevno može zaštititi od virusa.

Foto: Unsplash.com

Takođe, smatra se da antioksidativna i protivupalna jedinjenja u pivu posreduju u riziku od razvoja simptoma, rekli su istraživači.

#kovid dijeta