AKTUELNO

Raskid ljubavne veze izaziva određene stresne reakcije, slične onima koje se javljaju u slučaju smrti bliske osobe.

Baloni i jastučići u obliku srca, crvene ruže i čokolada samo su neke od stvari koje treba da doprinesu da se zaljubimo još više, ali i da nam pomažu da prebrodimo period dok ne nađemo srodnu dušu. U Švajcarskoj, na primer, u februaru, mesecu ljubavi, organizuju se žurke za samce, “speed-dating” na žičari, ili obilazak starog gradića Vintertura s vodičem namenjen isključivo osobama bez partnera.

Hansjerg Cnoj, profesor kliničke psihologije na Univerzitetu u Bernu, napisao je nekoliko knjiga u kojima se bavi problemom ljubavnih jada. Raskid ljubavne veze izaziva određene stresne reakcije, slične onima koje se javljaju u slučaju smrti bliske osobe.

Foto: Unsplash.com

- Tuga za preminulom bliskom osobom priznato je osećanje, koje se poštuje - objašnjava Cnoj.

Postoje određeni rituali, rodbina i prijatelji pružaju oslonac ožalošćenima. Ljubavni jadi su, međutim, obeleženi određenom vrstom stida. Pomoć za slomljeno srce. Kada je Esme Gintenšperger pre mnogo godina prepuklo srce, poželela je da razgovara sa stručnjakom, ali joj je bilo neprijatno da potraži pomoć lekara ili psihijatra. Lično iskustvo ju je inspirisalo da 2015. otvori ordinaciju za ljubavne jade u švajcarskom gradu Tunu, gde nudi psihološku pomoć. U prvoj fazi pokušava da otkrije šta usrećuje pacijenta i na koji bi način mogao sebi da pomogne, na primer, upražnjavajući određeni hobi.

- Svako ima potencijala da sebi pomogne - uverena je ona, ali da biste prebrodili raskid, morate svesno da odlučite da “otpustite”. Za organizam ljubavne patnje znače ekstremno veliki stres, koji može da se izmeri.

LJUBAVNI JAD KAO OPEKOTINA

Američki naučnici snimali su mozak i ustanovili da su kod ljubavnih jada zaista prisutni akutni signali fizičkog bola. Ako nas voljena osoba s kojom smo bili u vezi odbija, aktiviraju se slični centri u mozgu kao, na primer, kada opečemo ruku vrelom vodom. Cnoj i njegov tim razvili su program samopomoći, koji su testirali na stotinak ispitanika. Onlajn-terapija sastoji se iz deset modula. Polaznici uče zbog čega raskid izaziva bol, kako da se izvuku iz vrtloga tuge i prihvate bol. Na kraju pišu oproštajno pismo bivšem partneru. Tim trenutno analizira rezultate studije, čiji je cilj da pomogne korisnicima da se suoče s gubitkom, a da se pritom ne osećaju loše, ali i da ukaže na razlike između prevazilaženja stresa zbog smrti bliske osobe i stresa zbog raskida.

PREVAZILAžENJE RASKIDA MENTALNI IZAZOV

Naučnik kaže da je prevazilaženje raskida mentalni izazov, te da je taj proces nemoguće skratiti. Za one koji trenutno pate zbog ljubavi ove reči možda neće biti od naročite pomoći, ali realno postoji nada za slomljena srca, kaže Cnoj. - Kada bi ljubavni jadi uništavali sposobnost da se ponovo zaljubimo, sveta odavno više ne bi bilo.

Autor: Pink.rs

#Tuga