AKTUELNO

"Znamo da trudnoća i porođaj stavljaju srce pod ogroman pritisak, a podizanje dece može biti vrlo stresno. Svi znamo da je teško brinuti o zdravlju kada imate decu, ali nadamo se da će ovo istraživanje pomoći pokazati koliko je to važno", kazala je dr. Kler Oliver-Vilijams.

Ona je vodila istraživanje grupe naučnika koji su zaključili da što žena ima više dece, to je veći rizik od srčanog i moždanog udara te otkazivanja srca. Majke s pet ili više dece imale su 40 posto veću verovatnoću da će doživeti ozbiljan srčani udar u narednih 30 godina života u poređenju sa ženama koje imaju jedno ili dvoje.

Nakon prvog deteta muškarci se, kao uostalom i žene, pomalo opuste. Porodični život im menja navike, pa tako i one prehrambene. Naučnici su pratili 10.253 muškaraca tokom 20 godina. Proučavali su ih dok su imali 20-ak godina, pa 30-tak i otkrili da su oni koji su dobili dete češće dobijaju nekoliko kilograma više.

"Istraživanje nije pokazalo razloge dobijanja kilograma i roditeljstva, ali promena načina života verovatno ima svoju ulogu u tome", objasnila je.

Dobijanje deteta magičan je trenutak koji čoveka menja. Porodica postaje prioritet, a roditelji počinju da zanemaruju sebe i svoj izgled, češće uz decu jedu keks, sladoled...

Drugo istraživanje koje je obuhvatilo 2000 roditelja, pokazalo je da skoro 40 posto njih misli kako su petogodišnjaci vrlo zabavni, pravilno pričaju i razvijaju kvalitetan smisao za humor. Pokazalo se da je roditeljima najteže da provode vreme sa decom starom od deset do 12 godina. Ocenjivali su koliko im je bilo zabavno s mališanima tokom odrastanja, koliko vremena su provodili/provode u igri...

Uporedivši težak posao i roditeljstvo, ispitanici su zaključili da ih i jedno i drugo podjednako iscrpljuje. Stručnjaci su mišljenja da bi deca trebalo da budu aktivna i bave se nekim sportom bar sat vremena na dan.

Kažu da aktivnija deca brže i lakše uče te da imaju izražen osećaj pripadnosti. Osim toga, na taj način stvaraju kvalitetne navike u životu. Osim toga, sportom i ostalim fizičkim aktivnostima troše višak energije pa su kod kuće mirniji.

#Roditelji

#Uticaj

#deca