AKTUELNO

Gubitak vida najčešće se dešava postepeno. Upozoravajući znakovi mogu biti takvi da ih ni ne primetimo sve dok ne počnu da stvaraju ozbiljnije probleme kao što je glaukom. Nekoliko je simptoma koji upućuju na to da treba posetiti stručnjaka.

Noćna vožnja

Skoro 60 posto svetskoj populaciji potrebno korekciju vida. Ali, dobra je vest da je 80 posto vizuelnih poteškoća moguće izbeći i ispraviti. Promene u vidu zapazimo tek kroz vreme, čak i kada su one sitne ili postepene. Redovni očni pregled ključan je za rano dijagnostikovanje bolesti oka i korekcije vida.

Za većinu odraslih osoba, prvi znak da se vid menja je otežana noćna vožnja. Kada vozite noću, obratite pažnju na to možete li jasno da vidite druge automobile i saobraćajne znakove. Ako vam svetla jako smetaju, ne možete da vidite znakove ili imate poteškoća prilikom razlikovanja objekata po noći, kontaktirajte oftalmologa.

Opšte zdravlje, od ishrane do navika spavanja, može uticati na vaše oči. Ukoliko su vam nedavno dijagnostikovan dijabetes, lupus, poremećaj štitne žlezde ili neko drugo stanje koje može uticati na oči, morate da počnete da brinete za vid i posavetujte se s oftalmologom.

Očni pregledi ne identifikuju samo promene vida, već oftalmologu daje priliku da proceni zdravlje očiju i kapaka. Iako se neke infekcije povuku same od sebe, mnoge su zarazne i postoji mogućnost od trajnih posledica. Ukoliko osećate svrab, primetili ste crvenilo i iscedak iz oka – vreme je za pregled.

Tačke i aure

Smetnje dok gledate – uz tačke i aure, možete primetiti i male plutajuće čestice. Ukoliko se to dogodi iznenada, ovakve smetnje mogu upućivati na odvajanje mrežnjače ili druge ozbiljne probleme s mrežnjačom pa idite hitno na pregled.

Ako i nemate nijedan od simptoma, vid proveravajte barem jednom u dve godine. U slučaju dijabetesa u porodici, glaukoma ili drugih naslednih stanja, vid bi trebalo proveravati češće.

Glavobolje i migrene

Glavobolje mogu biti uzrokovane napetošću u mišićima, stresom i upalama, ali mogu biti i znak upozorenja da s vidom nešto nije uredu. Ukoliko imate učestale glavobolje, obratite se lekaru. Ukoliko patite od migrena, moguće je da vidite tačke ili imate druge smetnje pre, tokom ili nakon migrene. Često su ovakve smetnje bezopasne, ali ti simptomi u nekim slučajevima mogu ukazivati na ozbiljne prikrivene probleme.

Osetljivost na svetlo

Velika osetljivost na svetlo, pogotovo ako se pojavi iznenada, može biti simptom infekcija oka, abrazije rožnice, pa čak i poremećaja centralnog nervnog sistema – poput meningitisa. Obratite se lekaru kako biste utvrdili uzrok osetljivosti na svetlo, zakažite oftalmološki pregled.

Teškoće s fokusiranjem

Mnogi očni problemi najpre se manifestuju kroz poteškoće s fokusiranjem na određeni objekt u vidnom polju ili zamagljenošću prilikom fokusiranja na jedan objekt. Moguće je i da imate problema s fokusiranjem na određenom svetlu ili se problem seli s jednog oka na drugo.

Upozoravajući znakovi

1. Zamagljenost slike

2. Slabiji noćni vid

3. Teže privikavanje s tame na svetlost

4. Problemi s čitanjem

5. Zamor očiju

6. Glavobolje

7. Dvostruka slika

8. Talasaste ivice

9. Svetleći krugovi

10. Osećaj pritiska u oku

Autor:

#Oči

#VID

#Zdravlje