Svi znamo da su jabuke dobre za zdravlje, ali većina ne zna da se gotovo svi vitamini i minerali nalaze u kori, koju većina nas baca.
Kora jabuke sadrži najveći broj vitamina i vlakana, pa se zbog toga ljušćenje nikako ne savetuje. Jabuka je dobar izvor biljnih vlakana, ali samo ako se jede s korom – plod prosečne veličine sadrži 4,4 grama vlakana, od čega se u kori nalazi 2,3 grama. Ako oljuštite jabuku, izgubićete i na vitaminu C.
Jabuka može da ublaži probleme sa disanjem
Spoj koji utiče na disanje naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedeljno imaju znatno bolje funkcija pluća.
Kvercetin utiče i na pamćenje
Jedna studija pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima.
Zaslužna za vitku figuru
Ursolična kiselina koja se nalazi u kori jabuke pomaže izgradnji mišića i sagorevanju kalorija. Jedna jabuka s korom dnevno smanjuje rizik od gojaznosti.