AKTUELNO

Jedite ovo voće što češće i telo će vam biti zahvalno

Postoji čak 140 vrsta šljiva, a sve su bogate ugljenim hidratima, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, bogate su vitaminima A, C i E, kalcijumom, magnezijumom, vlakanima i kalijumom.

Ova voćka se smatra veoma korisnom za zdravlje celog tela, a spisak benefita koje poseduje je zaista dugačak. Šljiva je idealna hrana u raznim dijetama, pogotovo kod oboljenja bubrega, gihta, reumatizma, bolesti jetre, kod fizičkog i mentalnog umora i smanjenog apetita. Dobro je poznato i da je odlična za poboljšavanje probave. Zbog sadržaja pektina koji u crevima nabubri, omekšavaju stolicu što je vrlo bitno kod lečenja hemoroida ili crevnih oboljenja.

Evo zašto je još dobro jesti šljive redovno:

Mogu da smanju nivo šećera u krvi

Prema kanadskim nutricionistima, šljive rangiraju nisko prema glikemijskom indeksu, što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od dijabetesa tipa 2.

Pomažu zdravlju očiju

Šljive su posebno korisne za zdravlje vaših očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu pomoći da se smanji rizik od bolesti koja se javlja uglavnom kod starijih osoba, degeneracija makule.

Mogu da regulišu nivo holesterola

Suve šljive snižavaju nivo holesterola tako što vezuju žučne kiseline i uklanjaju ih iz organizma. Ove kiseline su sastojci koji se koriste za varenje masti i stvaraju se u jetri iz holesterola. Kada se uklone iz organizma putem stolice, jetra mora da stvori nove žučne kiseline, povlači holesterol i to dovodi do smanjenja nivoa u cirkulaciji.

Štiti srce

Za srce je koristan i vitamin K prisutan u šljivama. Ovaj vitamin pomaže u prevenciji kalcifikacije arterija, što je jedan od vodećih uzroka srčanog udara. Deluje tako što iznosi kalcijum iz arterija i ne dozvoljava mu da se ugradi u opasne plakove.

Jačaju imuni sistem

Sadržaj vitamina C u šljivama je koristan za osobe čiji je imuni sistem oslabljen zbog stresa. Uzimajući u obzir da je stres postao uobičajeno stanje u društvu, unos dovoljne količine vitamina C može poslužiti kao idealna alatka za poboljšanje ukupnog zdravlja.

#Zdravlje

#šljiva