AKTUELNO

Stručnjaci tvrde da neke začine ne bi smeli da držimo u kuhinjskom ormariću ili ostavi već u frižideru.

Stvar je izgleda u boji…

Ako odmah pogledate u svoj ormarić i vidite začine crvene boje, bilo bi dobro da ih pomerite. Crvene začine nikada ne bi trebalo držati u kuhinjskom ormariću!

Kuvarica Grejs Vionic kaže da toplota i vlaga u ormarima nanose štetu crvenim začinima, zbog čega će izgubiti ukus.

„Kad se drže u na policama ili u kuhinjskim elementima, njihova hemijska svojstva se gube i mogu se brzo pokvariti“, objašnjava ona. Crveni začini uključuju crveni biber, mlevenu papriku i čili u prahu.

Crvene začine treba čuvati u frižideru

Začini poput crvene paprike, ljute paprike i čilija u prahu najčešći su začini koji se pogrešno skladište. Retko ko to zna, ali crvene začine trebalo bi držati u frižideru. Ipak, ne morate ih nužno baciti ako su do sad stajali u ormariću. Začini se ne kvare na isti način na koji se pokvare mleko ili meso. Ovi začini i dalje će biti jestivi i neće biti štetni na bilo koji način, ali možda neće dati toliko ukusa vašim jelima koliko bi želeli.

Foto: Promo

Ako začin ne mora na nisku temperaturu, držite ga bolje u ormariću

Nemojte ipak da stavljate sve začine u frižider, misleći da je tako najsigurnije. Ako im nije potrebna hladnoća za skladištenje, čuvanje u frižideru bi moglo da stvori probleme. Tako će se, kad ih izvadite iz frižidera, stvoriti kondenzat u bočici, a to može da navuče buđ na mnoge začine. Tada ih, naravno, treba baciti. Zato svoje „necrvene“ začine i dalje bez brige čuvajte u ormariću.

Međutim, ne bi trebalo da se brinemo samo o tome gde čuvamo samo začine crvene boje. Megan Ajala, stručnjak za hranu, kaže da nikada ne bi smeli začine da odlažemo u ormariće blizu šporeta ili rerne. Prema njoj, konstantna toplota koja se emituje iz ovih kuhinjskih uređaja može da zagreje i obližnje kuhinjske elemente i uništi začine. Zato, kako bismo im produžili životni vek treba ih držati dalje od izvora toplote, a i podalje od sunčeve svetlosti.

Autor:

#začini

#čuvanje