AKTUELNO

Opšte je poznato da su cigarete izuzetno štetne za zdravlje, ali se podaci o njihovom lošem uticaju stalno nadopunjuju. Sada se došlo do novih podataka o štetnosti cigareta nakon konzumacije, kao i o velikoj štetnosti filtera.

Naučnici sa američkog Nacionalnog tehnološkog instituta otkrili su da su opušci opasniji za ljudsko zdravlje nego što se pre mislilo. Razlog je velika količina nikotina koja iz njih izlazi u vazduh dugo nakon što pušač ugasi cigaretu.

Svaki opušak emituje gotovo 15 odsto nikotina sadržanog u celoj cigareti, a iako se većina hemikalija izlučuje iz ugašene cigarete u prva 24 sata, štetna količina nikotina prisutna je u cigareti sedam dana nakon što je cigareta ugašena.

Foto: Pixabay.com

Stručnjaci su takođe otkrili da su opušci štetniji kad je lepše, odnosno toplije vreme. Osim što se iz njih duže vreme oslobađa nikotin, vrlo su opasni i za okolinu. Krajem prošle godine objavljen je izveštaj u kome se navodi da opušci čine čak trećinu ukupnog plastičnog otpada na svetu.

Takođe, veliko je pitanje da li filteri u njima uopšte štite pušače od duvanskog dima. Naučnici iz Londonske škole za higijenu i tropske bolesti pozvali su britanske vlasti i vlasti u drugim zemljama širom sveta da u potpunosti zabrane upotrebu filtera u cigaretama.

Cigarete sa filterom prvi su se put pojavile 50-ih godina prošlog veka. U početku su rađeni od acetata celuloze. Njihova svrha je bila da smanje izloženost pušača štetnim hemikalijama u cigaretama.

Ipak, brzo je postalo jasno da filteri ne rade svoj posao kako bi trebalo. Iako mogu da blokiraju veće čestice, poput čestica katrana, ne sprečavaju prolazak manjih čestica koje dublje prodiru u pluća.

Pušači još teže i dublje dišu dok puše, jer filteri povećavaju dobar osećaj i smanjuju iritaciju pluća. Dok se celulozni acetat raspada u roku od nekoliko meseci, odbačeni opušci cigareta mogu da se raspadaju i više od deset godina.

Zbog toga se smatraju jednim od najvećih ekoloških problema, posebno u vreme kada je naša planeta već prekrivena plastičnim otpadom.

Ljudi puše oko 5,5 milijardi cigareta svake godine, od čega nešto manje od pet milijardi cigareta sa filterom.

Autor: Pink.rs

#cigarete