AKTUELNO

Nema leta bez bećarca na stolu mnogih porodica... I tako do duboke jeseni, sve dok na pijačnim tezgama ima u ponudi paprika i paradajza...

Može biti samostalan obrok ili kao prilog pečenom, prženom ili kuvanom mesu. Uz bećarac ne ide ni jedna salata, ali je kravlji sir u kriškama, mlad ili star, prava dopuna kompletnom obroku.

Foto: Printscreen YouTube/alex & ninja cooking

Sastojci: 1. veca glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 700 gr svežih paprika babura, 1 kg paradajza, 2-3 kašike (zavisi od kiselosti paradajza) šecera kristala, 1 kom (ako ga volite, a ne mora) lovorov list, 2.kašičice soli, 1 kašičica mlevenog bibera, 1 kašičica vegete, 2 jajeta, 1 supena kašika peršunovog lista, 1 dl ulja.

Paprike oprati, obrisati, očistiti od semenki i peteljki i naseckati srednje krupno. Paradajz izrendati na krupnu stranu rendeta, odstranjujući kožicu. Ako je zreo i mek paradajz se može oljuštiti, a ako je zamrznut, kratko ga oprati pod mlazom vruće vode, da se kožica odvoji od mesa paradajza, pa ga onda oljuštiti i usitniti seckanjem ili rendanjem. Crni luk očistiti i sitno iseckati, pa propržiti staklasto na umerenoj temperaturi u zagrejanom ulju. Beli luk protisnuti kroz presu i dodati ga crnom luku da se kratko proprži, samo da pusti miris.

Isečene paprike dodati u beli luk i pojačati temperaturu, da se paprike prže, a ne da se kuvaju i  pretvore u kašastu masu (treba da ostanu polučvrste, a pržene). Kada su paprike propržene, dodati izrendan paradajz, šećer, lovorov list, so i biber. Pržiti oko 15 - 20  minuta, pa dodati vegetu. U bećarac dotati umućena jaja, sipajući u mlazu uz obavezno mešanje. Isključiti i dodati sitno naseckan peršunov list.

Autor: Pink.rs

#Bećarac