AKTUELNO

Mnogi vlasnici pasa i mačaka skloni su da pomisle da njihov ljubimac nešto jednostavno voli da jede i da sigurno ne bi pojeo nešto što je loše po njega.

Vlasnici moraju biti osnovno edukovani o namirnicama koje mogu ozbiljno narušiti zdravlje ljubimca, posebno jer oni žele da pojedu gotovo sve što vide da njihov vlasnik konzumira. Potrudite se da hrana koju jede vaš ljubimac za njega bude bezbedna

DALJE OD CIMETA

– Čime god da hranite vašeg ljubimca morate mu obezbediti pravilan odnos neophodnih hranljivih sastojaka. Mnoge namirnice mogu se bezbedno koristiti u ishrani kućnih ljubimaca, ali neke od njih mogu imati negativan uticaj na njihovo zdravstveno stanje – kaže dr vet. med. Nikola Brajović iz veterinarske klinike Vet planet.

Jedna od takvih jeste mnogima omiljena čokolada. Kakao, koji ulazi u sastav čokolade, sadrži teobromin, teofilin i kofein, koji su toksični za pse i mačke. Nemarnost vlasnika najčešće dovede do toga da ljubimac pojede čokoladu, što može izazivati mučninu, povraćanje, dijareju, nervne simptome, nepravilnu srčanu aktivnost, pa i smrt.

– Cimet takođe može izazvati slične simptome. Kada ljubimac dođe u kontakt s prahom cimeta, može ga udahnuti, iritirajući tako gornje disajne puteve ili ga može pojesti i imati slične posledice u usnoj duplji, praćene povraćanjem, dijarejom, padom nivoa šećera u krvi, pa i kolapsom – objašnjava dr Nikola Brajović.

OPREZNO S MLEKOM

On upozorava da sladoled, kao osveženje tokom vrelih letnjih dana, treba zaobići zbog visokog sadržaja šećera, a isto se preporučuje i za med, koji kod kućnih ljubimaca, naročito onih sa dijabetesom, može izazvati hipoglikemiju.

– Mleko i jogurt mogu biti u sastavu obroka, ali s njima treba biti obazriv zbog moguće intolerancije na laktulozu, tako da ih ne treba davati ljubimcima u čistom obliku. Žitarice poput pšenice dobar su izvor proteina, ugljenih hidrata, esencijalnih masnih kiselina, kao i vlakana značajnih za pravilno varenje, pa ih slobodno možete davati svom ljubimcu – savetuje dr Brajović.

ŠTA LJUBIMCI NE SMEJU DA JEDU

Avokado

Avokado je veoma opasan za pse i mačke jer sadrži toksin persin, koji izazva respiratorne poremećaje, zadržavanje vode u plućima i otežano disanje usled nedostatka kiseonika. Čak je moguće da dođe i do potpunog gušenja, a persin kod mačaka može i da ošteti srčani mišić.

Grožđe

Grožđe spada u veoma opasne namirnice za pse i mačke jer i u manjim količinama može dovesti do oboljenja bubrega. Ovo se može desiti u kratkom vremenskom roku i čak dovesti do smrti ljubimca.

Slana hrana

So je svakako štetan element u ishrani ljubimaca. Previše soli dovodi do dehidracije, povraćanja i dijareje. Ako je reč o većim količinama, ljubimac može i da ugine.

Sirovo meso

Može da sadrži bakterije koje izazivaju trovanje kod pasa i mačaka. Ako je oboleo, pas će povraćati, pokazivati znakove groznice i imaće natečene limfne čvorove. Kod mačaka postoji opasnost od trovanja sirovim svinjskim i živinskim mesom, kao i ribom. Dokazano je da enzimi u sirovoj ribi uništavaju tiamin, koji predstavlja esencijalni vitamin B za mačku, što može dovesti do neuroloških problema, grčeva i kome.

Crni i beli luk

Ovo povrće ima izuzetno štetno dejstvo na psa i može dovesti do nesvestice i opšte slabosti jer smanjuje prenos kiseonika kroz organizam. Luk u bilo kom obliku može da uništi crvena krvna zrnca i dovede do anemije i kod pasa i kod mačaka. Trovanje belim lukom izaziva bledilo desni i opštu slabost ljubimca.

Čaj i kafa

Kofein u većim količinama može biti fatalan za ljubimce. Ako pas popije kafu, previše čaja ili pojede zrna kafe počeće otežano da diše, dobiće aritmiju, podrhtavanje mišića, pa čak i unutrašnje krvarenje. Ako maca popije oko pola šoljice kafe, to može izazvati smrt.

Kosti

Verovatno se čudite, ali kosti ostale iza vašeg obroka nisu preporučljive kao hrana za pse i mačke. Iako vam se čini prirodno da date psu kost, on se može udaviti od sitnih koščica, dok krupnije mogu da puknu i zaglave se u usnoj duplji ili izazovu smetnje u probavnom sistemu. Sitne šuplje kosti mogu takođe da povrede mačje nepce, zaglave se u grlu ili oštete sluzokožu creva.

Alkohol

Psi i mačke apsolutno ne bi smeli da okuse alkohol. I sasvim malo alkoholnog pića može izazvati kod psa povraćanje, proliv, probleme s koordinacijom, otežano disanje, pa čak i smrt, posebno ako je u pitanju manji pas. Kod mačaka alkohol može uzrokovati ozbiljna oštećenja jetre i mozga. Kašičica alkohola dovoljno je da mačka završi u komi.

Autor:

#Hrana

#Mačka

#Pas

#ljubimci